Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Falešný bankéř v akci

OLOMOUC - Ve středu 17. července se na olomoucké policisty obrátila 43letá žena, která se stala obětí „falešného bankéře“. 

Poškozenou telefonicky kontaktoval dosud neznámý pachatel vystupující jako pracovník České spořitelny. Ten jí tvrdil, že na její jméno evidují půjčku ve výši 250 tisíc korun. Jelikož si žena žádnou půjčku nezřizovala, podvodník ji přesvědčil, že muselo dojít ke zneužití její identity. Na závěr ji telefonicky kontaktoval muž vydávající se za bezpečnostního pracovníka její banky. Pod legendou záchrany finančních prostředků ji přiměl k založení bezpečnostní schránky u České národní banky. Po celou dobu jí radil, jak si má tuto schránku založit. Poté ji přesvědčil, ať peníze nejprve zašle na jím uvedené účty s tím, že se z nich poté peníze přepošlou na účet v České národní bance. Žena souhlasila a zaslala v několika platbách celkem téměř 300 tisíc korun.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až pět let za mřížemi.

Banka ani policie po vás nikdy nebudou chtít, abyste vy sami činili konkrétní kroky k záchraně vašich peněz spočívající v převodu či výběru a následném vložení peněz na jiný bezpečný účet. Banky disponují vlastními mechanismy k ochraně vašich peněz.
V případě, že vás telefonicky kontaktuje osoba, která se představí jako pracovník banky, informuje vás o napadení vašeho účtu a vyžaduje vaši aktivní spolupráci při řešení celé situace, telefonát bez obav ukončete, sami zavolejte do vaší banky a celou situaci si sami ověřte. Nezapomeňte, že podvodníci umí napodobit jakékoliv telefonní číslo! Na displeji vašeho telefonu se tak může zobrazit číslo vaší banky, policie, kohokoliv… Proto se nebojte zavěsit a vše si sami ověřit.

por. Mgr. Ivana Skoupilová
18. července 2024

vytisknout  e-mailem