Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Metylalkohol zabyl již 21 lidí

Policisté v kontrolách nepolevují 

Mimořádné opatření v souvislosti s výskytem otrav metylakoholem
   
 
       V souvislosti s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví přijala Policie ČR adekvátní opatření.
     Ohledem na vážnost situace rozhodl policejní prezident o zřízení speciálního týmu „Metyl“.
     Speciální tým vede náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plukovník JUDr. Václav Kučera. Tým je složen z policistů Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, odboru hospodářské kriminality a analytiků. Jeho cílem je nejen koordinovat činnost policie na základě získaných informací, výsledků expertíz, znaleckých zkoumání apod., ale i shromažďovat a analyzovat informace a oznámení o výskytu, podezřelé výrobě a distribuci alkoholu na celém území ČR. Pracovníci týmu budou v neposlední řadě i zajišťovat včasné informování veřejnosti o dané problematice a vývoji celé situace.
     Nadále probíhá prostřednictvím úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR a operačního odboru Policejního prezidia ČR úzká spolupráce s okolními státy a jednotlivými krajskými ředitelstvími policie, kde doposud došlo k jednotlivým případům, popř. kde jsou zaznamenány podněty od veřejnosti. Policie rovněž stále úzce spolupracuje s dalšími institucemi např. Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem financí, Ministerstvem zemědělství apod. a se samosprávními celky dle aktuálního vývoje situace v konkrétním regionu.
     Od pátku 14. září 2012, kdy ministr zdravotnictví vyhlásil mimořádné opatření, začali středočeští policisté okamžitě v masivním měřítku kontrolovat prodejce a provozovatele, zda dodržují zákaz prodeje alkoholických nápojů s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu.
V rozsáhlé akci se policisté zaměřili na restaurace, bary, obchodní řetězce, stánky i čerpací stanice a konané akce sportovního i kulturního charakteru, zda dodržují vydaný zákaz.
Od začátku mimořádného opatření středočeští policisté zkontrolovali 8 530 prodejců, v některých případech byly kontroly prováděny opakovaně. Do každé směny bylo nasazeno zhruba 200 policistů ze všech útvarů Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.
V kontrolách pokračujeme i nadále.
Žádáme občany i zástupce médií, aby jakékoliv poznatky k výskytu "pančovaného" alkoholu oznámili na tísňovou linku 158.

     Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zřídila pro občany Call centrum, kde jsou zodpovídány dotazy týkající se zdravotních komplikací při otravě metanolem.
Číslo na tuto linku je 800 888 155.
 
 
     nprap. Jana Žáčková
17. září 2012
 

vytisknout  e-mailem