Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Mezinárodní cvičení RABIT THRACE 2009

Hradec Králové, Bulharsko - Fakt, že se policisté cizinecké policie neustále zdokonalují a účastní se různých cvičení v rámci České republiky i v zahraničí, potvrdil i policista Oblastního ředitelství služby cizinecké policie v Hradci Králové pprap. Jiří Dolník, který se zúčastnil již čtvrtého cvičení jednotek RABIT.  

Jako pokaždé se toto cvičení konalo pod záštitou Evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU - FRONTEX. Tentokrát se desetidenní mezinárodní setkání, za účasti 19 evropských zemí, konalo na území dvou států, Bulharska a Řecka.
      Hlavním cílem bylo zlepšování postupů operativního i plánovaného vysílání příslušníků v závislosti na dynamiku fenoménu nelegální migrace. Úkolem policistů bylo vyzkoušet mechanismus začlenění členů týmu RABIT do výkonu služby na vnější schengenské hranici kterékoliv země, kde je nasazení potřebné.
 
      Pro zúčastněné policisty byla navozena fiktivní situace volby nového prezidenta, který byl do úřadu zvolen podvodným jednáním. V zemi došlo k ozbrojenému převratu a na základě tohoto konfliktu byl zaznamenán vysoký počet uprchlíků. V tento okamžik bylo cvičení zahájeno. Policisté si prověřili kromě své odbornosti také schopností pracovat v mezinárodních týmech a procvičili si svoji jazykovou vybavenost. Dobrá znalost angličtiny byla mimo jiné i podmínkou vyslání na toto cvičení.
     
      Podle vlastních slov pprap. Dolníka bylo cvičení velice dobře organizačně zajištěné a pro něho samotného bylo setkání s kolegy ostatních policejních sborů velikým přínosem pro další práci u Policie ČR. I pořadatelská bulharská policie si spolupráci nemohla vynachválit a to zejména z důvodu získání zkušeností z práce policistů specializujících se na nelegální migraci  v jednotlivých zemích EU.

 

vytisknout  e-mailem