Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mezioborový seminář pomáhajících profesí

Ostrava: Záštitu nad seminářem převzal ředitel krajského ředitelství  

Den 8. 8. 2008 se nesmazatelně vryl do paměti desítek, až stovek osob. Bohužel, ovlivnil jejich životy v negativním smyslu. Vlak EuroCity Comenius narazil ve Studénce na Novojičínsku do ocelové konstrukce silničního most zřícené na trať. Následky byly tragické, 8 mrtvých, 95 zraněných (z toho 13 těžce).
 
Po prvotních činnostech na místě střetu bylo pro Policii ČR samozřejmě prioritní prověření a vyšetření celé události z 
Studenka seminar 1.jpg
hlediska trestního. Ale… Vzhledem k charakteru události bylo potřeba věnovat pozornost také psychosociální pomoci obětem neštěstí a zároveň posttraumatické péči o příslušníky zasahujících složek. Právě tato oblast byla předmětem dnešního mezioborového semináře pomáhajících profesí, který se uskutečnil pod záštitou ředitele krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáše Kužela v prostorách Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě.
 
Seminář uspořádalo naše krajské ředitelství ve spolupráci s Odborem bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR, Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje a Krizovým centrem Ostrava, o.s. Na otázku, proč se seminář uskutečnil, by byla rozsáhlá odpověď, ale stručně: Také policisté a další příslušníci složek Integrovaného záchranného systému mohou vykazovat v mimořádných situacích psychické a tělesné příznaky akutní stresové reakce. Jsou-li příznaky posttraumatické zátěžové reakce včas rozpoznány, může vhodná pomoc zabránit chronickému průběhu obtíží. Problematika psychosociální pomoci obětem neštěstí a posttraumatická intervenční péče je v kontextu mimořádných událostí nejen v České republice, ale i ve světě, a v návaznosti na účinnost zákona o obětech vysoce aktuální, dynamická a multidisciplinární. Na základě předešlých zkušeností věnuje Policie ČR této problematice náležitou pozornost.
 
Seminář zahájil náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Dalimil Sypták. Mimo jiné konstatoval, že „cílem semináře nejsou jen vzpomínky na prožitá traumata, ale setkání je další možností seznámení se s pozitivními dopady podpory, kterou zúčastnění na semináři poskytovali zasaženým a zasahujícím.“ V jeho úvodní řeči pak zaznělo, že „největší hodnotou však nadále zůstává obětavost a mimořádné profesní nasazení všech odborníků i laiků při zvládání dopadů tragických událostí, zejména v lidské, ale i v trestně právní rovině a předcházení těmto stavům.“ Po něm hovořil vedoucí vyšetřovacího policejního týmu mjr. JUDr. Jiří Jícha.
 
Stěžejním tématem semináře byla prezentace závěrů výzkumu psychologa PhDr.
Studenka seminar 2.jpg
Štěpána Vymětala z odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra ČR. Pan Vymětal zkoumal psychosociální dopady, odolnost a zvládání této tragické události na zasahující příslušníky Integrovaného záchranného systému a pomáhající profese v krátkodobém a dlouhodobém časovém horizontu (v podstatě od tragédie, tedy od podzimu roku 2008 do současné doby). Přítomné seznámil s metodikou výzkumu, jeho realizací a velmi detailně s jeho výsledky. “Zajímavým zjištěním bylo to, že většina zasahujících byla odolných, vnímala více profesních přínosů této zkušenosti, než stresových momentů. U mnohých došlo k posttraumatickému růstu. Posttraumatické potíže u zasahujících byly spíše krátkodobé a ojedinělé. Přestože se jednalo o vysoce zatěžující práci, která vyžadovala flexibilitu, improvizaci, přesahovala jejich zkušenost, vyvolávala nejistotu, tak se zasahující profesionálové z dlouhodobého hlediska s tímto vyrovnali. Z výsledku výzkumu vyplynulo například vysoké hodnocení součinnosti Integrovaného záchranného systému, ocenění zkušeností z předchozích cvičení složek Integrovaného záchranného systému, vysoké hodnocení řízení zásahu a spolupráce s kolegy, rovněž i možnost a dostupnost psychosociální podpory prostřednictvím členů týmů posttraumatické intervenční péče.“
           
Součástí tohoto bloku semináře byla rovněž prezentace činnosti v rámci krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé psychosociální pomoci, kterou realizovalo Krizové centrum Ostrava, o.s. Toto centrum je osvědčený partner krizových interventů policie, hasičů a zdravotníků v Moravskoslezském kraji. V tomto bloku hovořila dále psycholožka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.
          
V obsahu semináře nechyběly prezentace účinných modelů péči o lidské zdroje příslušníků složek integrovaného záchranného systému.
  
Místo konání semináře nebylo zvoleno náhodně – v roce 2008 nedisponovalo naše krajské ředitelství moderní multifunkční budovou s plným technickým a podpůrným vybavením jako dnes. Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě tak bylo v rámci semináře prezentováno i v kontextu současných událostí, nejen v České republice (například povodně), ale i v zahraničí (nehoda vlaku ve Španělsku).
 
Tisková zpráva odboru bezpečnostní politiky MV ČR
          
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
Připomenutí základních informací k železničnímu neštěstí
 
Datum 8. 8. 2008 se stalo osudným 8 lidem, kteří zahynuli poté, co vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy narazil ve Studénce na Novojičínsku do ocelové konstrukce silničního mostu, která se krátce před tím zřítila na trať. Při nehodě bylo dále zraněno 95 osob, z toho 13 těžce. Způsobená škoda přesáhla 177 milionů korun. Moravskoslezští policisté si v rámci prověřování celé události vyžádali mimo jiného několik znaleckých posudků. Práce kriminalistů byla náročná, museli zadokumentovat vše, co mělo, nebo mohlo mít, s nehodou souvislost. Spis i s přílohami měl v konečné fázi více než 15 000 stran. Policisté vyšetřování ukončili předáním návrhu na podání obžaloby na deset lidí (první obvinění padla již v srpnu 2008), kteří by měli být za toto neštěstí, které nemá zřejmě v České republice obdoby, zodpovědní. Jedná se o skupinu lidí, kteří na stavbě mostu pracovali.
K případu je nutné dodat, že tým Policie ČR z Moravskoslezského kraje, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby získal a z rukou prezidenta republiky převzal ocenění Zlatý záchranářský kříž 2008 za nasazení a profesionální zásah na místě neštěstí. Tým zvítězil v kategorii Záchranářský čin profesionální týmu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem