Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Milionový případ

TEPLICE - Kriminalisté objasnili složitý případ 

Milionový případ
Složitý případ s bezmála milionovou škodou rozpletli tepličtí kriminalisté ve spolupráci s mělnickými kolegy. Ze spáchání zločinu krádeže obvinili tři muže ve věku 38, 36 a 27 let. Na začátku celé kauzy stál nejstarší muž, který se v roce 2011 při vykládce kamionu v Německu seznámil s nejmladším obviněným. Tomu poradil, jak si přivydělat peníze při převozu kontejnerů z Německa do vlasti. Celý „fígl“ spočíval v tom, že během cesty řidič zajede s kamionem do Krupky, kde nacouvá do areálu, kde převážený kontejner otevřou nějací lidé tak, aby neporušili plombu. Stejné osoby pak vyloží část přepravovaného zboží, za což řidiči vyplatí finanční hotovost.
Nápad se mladému muži zalíbil a vše dělal přesně podle daných pokynů. Od července do října loňského roku nejméně v deseti případech postupoval podle popsaného scénáře a nechal z kontejnerů vyložit zboží za 725 tisíc korun. V září si přibral dalšího obviněného jako pomocníka a společně umožnili vyložit zboží za 55 tisíc. Jeho spolupachatel, který si chtěl také přivydělat, se inspiroval a dvou stejných skutků se dopustil sám, přičemž došlo ke škodě za 205 tisíc korun. Jako odměnu za své jednání vyinkasoval nejmladší obviněný nejméně sto tisíc, jeho spolupachatel pak nejméně dvacet tisíc korun. Celý případ teď bude řešit soud, který může obviněné poslat na dvě léta až osm let za mříže.

Řídil opilý a vyhrožoval policistům
Obvinění z přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu si vyslechl 28letý muž. V neděli po poledni řídil osobní vozidlo i přesto, že není držitelem příslušného řidičského oprávnění. Policisté muži, který s bídou stál na nohou, naměřili hodnotu 2,97 promile alkoholu v dechu. Když jej chtěli převézt na policejní služebnu, odmítal nastoupit do služebního vozidla, policisty urážel a vyhrožoval jim usmrcením. Jeho agresivita stále stoupala, proto skončil v policejních poutech a následně v cele, kde musel vystřízlivět, než jej bylo možné vyslechnout. Za jeho protiprávní jednání může být odsouzen až k tříletému trestu odnětí svobody.

Vykradl tři auta
Vyšetřovatel obvinil ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci 33letého muže, který vykrádal automobily. Minulý týden v pátek ho zadrželi strážníci městské policie při vloupání do dodávky v Proseticích. V neděli kolem třetí hodiny ranní se v Teplicích vloupal do dvou zaparkovaných vozidel. Zaměřil se na auta cizinců, kteří přenocovali v jednom z penziónů v centru města. Z jednoho vozu odcizil autorádio se zabudovanou navigací, přičemž poškodil palubní desku vozu. Z druhého auta ukradl autorádio, kufr s oblečením a několik lahví vína. Celkem způsobil poškozením aut a odcizením věcí škodu ve výši 70 tisíc korun. Několikrát trestanému recidivistovi hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Vloupání do bytu
Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se v Teplicích vloupal do bytu v prvním patře panelového domu. Odcizil zejména zlaté šperky, finanční hotovost, elektroniku, platební kartu a další věci, jejichž hodnotu oznamovatel vyčíslil na téměř 64 tisíc korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečiny krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pokud se podaří zjistit totožnost pachatele, může ho soudce poslat až na pět let za mříže.


Teplice, 14. 8. 2012, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem