Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Milióny dluží za své zaměstnance

Pražští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality na Praze I. obvinili z trestného činu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby devětatřicetiletého muže. 

Ten po dobu přibližně dvou a půl let neplatil za více než dvě stě svých zaměstnanců. Kriminalisté o tomto protiprávním jednání obdrželi podnět od Finančního úřadu z Prahy 6. Zde zaměstnavatel neuhradil zálohu na daních z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků ve výši přesahující jeden milión korun. Z tohoto důvodu byly okamžitě prověřeny další státní i nestátní instituce. Dalším šetřením kriminalisté zjistili, že muž dluží za své zaměstnance Správě sociálního zabezpečení a také zdravotní pojišťovně. Celková dlužná částka za dobu přibližně dvou a půl let se vyšplhala na více než šest miliónů korun. Za toto jednání muži hrozí trest odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.
 
 
V tomto případě je třeba zmínit ustanovení z trestního zákoníku, které hovoří o tom, že trestní odpovědnost za trestný čin neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby zaniká, jestliže pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.
 

nprap. Eva Kropáčová      11.5.2011

vytisknout  e-mailem