Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Miluje nové výzvy, adrenalin a překážky, které mu pomáhají růst.

KRAJ - Rozhovor s členem zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. 

 Možná jeho úspěch předpovědělo jeho příjmení, spíš to bude ale o obří vůli. Pavel Hrdina tráví svůj volný čas tréninkem nebo na závodech OCR (obstacle course racing), při kterých se v zimě i v létě, v noci i ve dne, plazí v blátě, přelézá nejrůznější překážky, tahá těžké předměty, šplhá a běhá velmi rozličným terénem. Aby nemusel kupovat speciální boty, o které hodně stál, rozhodl se zúčastnit prvního závodu, kde byly hlavní výhrou. A co myslíte? Získal je! Od té doby se mu neustále daří a ocenění sbírá, jak houby po dešti. Zlato, stříbro i bronz sbírá nejen z tuzemských, ale i ze zahraničních závodů. To je ve zkratce Pavel Hrdina, člen zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, se kterým jsme si povídali o tom, v čem tkví jeho úspěch.

Že nevíte, co jsou OCR závody? A co třeba Spartan nebo třeba Gladiátor? To jsou pro veřejnost známější konkrétní závody, které se pod OCR skrývají. Pro Pavla bylo nejsilnějším sportovním zážitkem mistrovství Evropy ve Švýcarsku, kde zjistil, že porovnání s evropskou špičkou je právě tou motivací, která ho může do budoucna posunovat dál. Je nejenom členem zásahové jednotky, ale také vítězného týmu extrémního závodu ŠUMAMAN (o kterém jsme vás informovali zde), účastní se mistrovství UNITOP ČR, policejního mistrovství Evropy v běžkách, biatlonu a nyní byl oceněn i jako sportovec Ministerstva vnitra roku 2021 za nejlepší policejní individuální výkon.

Jakého ocenění si vážíš nejvíc?
Nemůžu říct, že by zrovna ocenění bylo úplně to důležitý nebo důvod, proč to dělám.  Spíš si vážím výsledků, a jestli dostanu ocenění, je vedlejší. Nicméně třeba v práci bych bral jako úspěch asi tohle ocenění Ministerstva vnitra. Co se týká OCR, tak asi 10. místo na mistrovství světa (dále jen MS), 7. místo na mistrovství Evropy (dále jen ME) a 1.místo na mistrovství České republiky.

Kde bereš energii a motivaci?
Nebudu lhát, že to není časově náročný koníček, skloubit každodenní trénink, rodinu a práci, ale mě to prostě baví. Největší motivací pro mě je, když vidím a hlavně cítím, že to pořád jde, že se stále udržuju na určité výkonnosti, umisťuju se na evropských i světových soutěžích nahoře, tak pak prostě nechceš polevit.

Při závodech potkáváš spoustu lidí, srovnáváš se s nimi?
Určitě sleduju, je to i určitá taktika. Ono si díky tomu uděláš dopředu představu, jak asi bude závod probíhat, kde musíš víc zabrat, kde můžeš koho dotáhnout, kde bude těsno. Což je samozřejmě lepší, než když přijdeš někam, kde je moc neznáš, to pak je trochu jiný závod.

Souhlasíš s tím, že přes prohry se rodí úspěch?
Částečně ano, prohry jsou důležitý. Prohry tě drží ve střehu. Donutí tě to víc na sobě máknout. Nejde pořád jenom vyhrávat, hůř se pak hledá motivace.

Co myslíš, že při závodech hraje největší roli? Je to v hlavě? Nebo fyzička?
Určitě fyzička na prvním místě, ale bez hlavy to samozřejmě taky nejde. Hlava tě buď podrží, nebo vyřadí. Když máš třeba velký závod, a čeká tě poslední překážka, víš, že můžeš vyhrát, ale stejně tak, to můžeš pokazit a propadnout se třeba až na páté místo, v tu chvíli právě potřebuješ, aby tě ta hlava podržela.

Promítáš si své závody? Lze se ponaučit a líp připravit?
Určitě. Někdo třeba přiběhne k překážce a hned ručkuje, někdo posledních pár metrů dojde, prohlídne si ji, a to jsou prostě drahocenné vteřiny, které pak třeba v celém závodě o 70 překážkách hrají velkou roli. Někdy rozhodují fakt jen detaily, takže si to pak znovu promýšlím, co šlo udělat třeba jinak, kde lze ještě ušetřit čas.

Jak tě napadlo dát se k zásahové jednotce?
Já jsem nejdřív nastoupil na dopravku, pak jsem šel na obvod a tím, že mě fakt baví sportovat, poohlížel jsem se po uplatnění u Policie České republiky, kde by se to dalo dobře zkombinovat. Zásahovka mi přišla nejvíc blízká tomu, že se snažíš držet na vysoké fyzické úrovni. Navíc to byl i přirozený posun v policejní kariéře. A mám to tak i v životě, nebaví mě dělat celý život jednu věc, mám rád změny, proto dělám i různý druhy sportů a jsem rád, že i policie mi vyšla v tomhle vstříc.

Jak se dá zvládat příprava na extrémní závody s tvou elitní pozicí v práci?
Práce na zásahovce je o tom, že člověk musí být fyzicky připravený, umět překonávat překážky, improvizovat, a tím se to prolíná i v závodech. To vlastně ukazuje i Šumaman. Vše se doplňuje.

Jsou nějaké rozdíly?
Určitě ano, u zásahovky se musíš spolehnout na celý tým, v OCR závodech se spoléhám jen sám na sebe. Závody v týmech (jako například Šumaman) jsou mi však bližší. Když závodím za tým, motivuje mě to k ještě lepším výsledkům.

 Co kluci z jednotky? Fandí ti? Bavíš se s nimi o tom?
Já o tom moc nemluvím, ale když se o něčem dozvědí, tak mi drží palce. Úplně největší podporu mám ale v rodině.

Jaké jsou plány dál?
Letos jsou 4 hlavní závody. Za měsíc je v Itálii ME v OCR, pak mě čeká v Řecku MS ve Spartanu Trifecta, ME ve Spartanu v říjnu v Londýně a v Abu Dhabi je MS ve Spartanu v prosinci.

Policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje je na takové kolegy právem pyšná, Pavlovi přejeme do dalších závodů hodně sil a co nejlepší umístění. #tvujuspechnaseradost

por. Mgr. Lucie Konečná
23.5.2022, 11:45hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem