Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Minuty mezi životem a smrtí

Projížďka na kole málem skončila tragédií. Naštěstí byli policisté pohotovostní motorizované jednotky na blízku. 

Dnešní odpoledne chtěli manželé strávit společnou projížďkou na kolech. Sváteční rodinná pohoda se ale ve vteřině změnila v boj o holý život. Žena totiž z ničeho nic spadla na zem a zkolabovala. Informaci o této události obdrželi operátoři jak zdravotnické záchranné služby, tak pražské policie.

Ti okamžitě na místo vyslali hlídku policistů pohotovostní motorizované jednotky, tedy jednotky, jejíž vozy jsou standardně vybaveny přístrojem AED, tedy mobilním defibrilátorem. Péjáci dorazili z ulice Kolbenova do ulice Na Balkáně během necelých tří minut.

V tu dobu již u bezvládné ženy prováděli nepřímou srdeční masáž náhodní kolemjdoucí. Policisté je tedy v této činnosti vystřídali a pro obnovení srdeční činnosti nasadili zmiňovaný mobilní defibrilátor, který provedl jeden výboj. Pak policisté znovu pokračovali v nepřímé srdeční masáži, kdy zanedlouho začala žena znovu dýchat.

Přibližně tři minuty po policistech dorazili na místo i zdravotníci, kteří dál pokračovali v péči o ženu. Ta byla stále ve velice vážném stavu a v danou chvíli ještě neměla zdaleka vyhráno. Po nějaké době se ale záchranářům podařilo ženu stabilizovat a v poměrně uspokojivém stavu ji převézt do nemocnice.

Tím ale vše neskončilo. Policisté se přímo na místě starali o manžela, který byl celé situaci přítomen. Tomu poskytli základní psychologickou péči a podporu, kdy ho následně informovali o uspokojivém zdravotním stavu jeho manželky. Zároveň mu také nabídli pomoc policejního interventa, kterou ale odmítl.

Po zdárné záchraně života se policisté vrátili zpět do svého rajónu pomáhat a chránit.

por. Mgr. Tomáš Hulan 8. 5. 2019

vytisknout  e-mailem