Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mise v Afghánistánu

Působení českých policistů v zahraničních mírových operacích významně přispívá k mírovému úsilí mezinárodního společenství. Reprezentují nejen Policii České republiky, ale i svou vlast.  

Historie sahá do roku 1999. Tehdy poprvé čeští policisté odjeli do Kosova.  Během jedenácti let pracovali nebo ještě pracují v Afghánistánu, Bosně a Hercegovině, v Gruzii, Iráku, Jordánsku, Kosovu, Libérii, v Makedonii, Palestině, v Podněsterské oblasti. Vykonávají široké spektrum činností. Působí jako pozorovatele, styční důstojníci, poradci a instruktoři při výcviku místních bezpečnostních složek, ale i v přímém výkonu policejní služby.
 
Jednou z nejsledovanějších světových lokalit je Afghánistán. Zde působí čeští policisté v misi Evropské unie EUPOL AFGHANISTAN.  Jejím cílem je koordinovat afghánské a mezinárodní úsilí k tomu, aby jeho lid mohl žít v míru a bezpečí, v právním státě s řádnou správou věcí veřejných, kde by byla chráněna lidská práva všech osob. V neposlední řadě jde o to, aby společným úsilím nastavili politiku udržitelného hospodářského a sociálního vývoje.
 
Policie České republiky participuje na misi EUPOL AFGHANISTAN šesti policisty. Pět z nich působí v provincii Lógar při  Provinčním rekonstrukčním týmu, řízeném kontingentem Armády České republiky a civilními experty Ministerstva zahraničních věcí.
 
Koncem května dva policisté odboru mezinárodních vztahů Policejního prezidia za nimi odcestovali společně s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky, armádním generálem Vlastimilem Pickem,  na inspekční cestu. Zajímali se o práci našich policistů a byli důstojnými partnery pro velitele českých a spojeneckých kontingentů Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil (ISAF).  Na místě se přesvědčili o tom, jak funguje vzájemná spolupráce vojáků a policistů při výcviku afghánských bezpečnostních složek, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace, ochrana základny, zabezpečení logistických a dalších služeb, které souvisí s pobytem na základně a s plněním úkolů v terénu. Seznámili se i s tím, jak funguje spolupráce s afghánskými ozbrojenými a bezpečnostními složkami v provincii.
 
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
tisková mluvčí
Policejní prezidium
 
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

na pozorovatelně

na pozorovatelně 

Detailní náhled

odnos výstroje k vrtulníku

odnos výstroje k vrtulníku 

Detailní náhled

sídlo českých policistů v Lógaru

sídlo českých policistů v Lógaru 

Detailní náhled

základna FOB Shank

základna FOB Shank 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem