Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Místo lásky dluhy

CHRUDIMSKO – Americký voják z ženy vylákal přes milion korun. 

Kriminalisté se od konce minulého týdne zabývají oznámením ženy, která se stala další z řady obětí podvodných jednání v on-line prostředí. Třiapadesátiletá žena udělala zásadní chybu již na počátku, když přijala přátelství a začala komunikovat s cizí osobou prostřednictvím jedné ze sociálních sítí. Neznámý muž se vydával za 55letého amerického vojáka a vdovce, který se tou dobou účastnil mise v Iráku. Ženě sliboval společný život po odchodu z armády. Po téměř čtrnáctidenní intenzivní komunikaci přišla první žádost o zaslání finančních prostředků, které žena vyhověla za příslibu, že jí budou navráceny. Žádosti se ale dále opakovaly a pod různými záminkami za vyřízení odchodu do důchodu, nákup letenky, zaslání medaile apod. žena peníze bez pochybností posílala. Poté co jí vlastní peníze došly, uzavřela i několik úvěrů u nebankovních společností. Za půl roku poslala dobrovolně svému neznámému „on-line milému“ téměř 1.300.000 korun.

Po poslední platbě žena měla dostat zprávu z jiného telefonního čísla od muže údajně z Nigerie, který jí tvrdil, že byl unesen a donucen s ní pod falešnou identitou amerického vojáka komunikovat za účelem vylákání finančních prostředků, nicméně jeho zájem o ní se nezměnil. Dále jí poradil, ať už další peníze nikam neposílá. Poškozená si nakonec uvědomila, že se pravděpodobně stala obětí podvodu a přišla celou událost oznámit.

Chrudimští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což v případě pravomocného odsouzení pachateli hrozí až 8letý pobyt za mřížemi.

7. srpna 2024
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem