Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Místo telefonů dostali rýži

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Chtěli si koupit mobil na inzerát, místo něj dostali sáčky rýže.  

 

O záludnosti internetových inzerátů a nabídek na aukcích svědčí dva případy, kterými se v současnosti zabývají bojkovičtí policisté. Patnáctiletý mladík ze Záhorovic si na internetovém inzertním portálu chtěl koupit mobil. Stav nokie byl podle fotky a popisu dobrý, cena lákavá. S prodávajícím člověkem se domluvil, že se obchod uskuteční na dobírku. Ve stanovený den opravdu dostal do schránky výzvu k vyzvednutí balíčku na poště. Na přepážce zaplatil domluvené tři tisíce korun a šel. Doma si krabičku rozbalil a zkoprněl – místo čekávaného mobilu uviděl balíčky předvařené rýže! O podvodu řekl své matce, která vše oznámila na policii.

O několik dní později začali bojkovičtí policisté řešit další téměř totožný případ. Devatenáctiletá žena si na stejném portálu našla inzerát nabízející mobil. Nokia byla jiného typu, ale průběh podobný. Domluvila se s prodávajícím na obchodu prostřednictvím poštovní dobírky. Na přepážce zaplatila necelé tři tisíce korun a zásilku hned v budově pošty rozbalila. Místo mobilu byl v balíčku sáček předvařené rýže! Problém oznámila vedoucímu pošty, který zavolal policisty. Ti vyzvali vedoucího k pozastavení transakce a vydání peněz. Za pár dní tak mladá žena dostala své peníze zpět a policisté pokračují v pátrání po pachateli tohoto přestupku proti majetku, za jehož spáchání hrozí ze zákona až patnáct tisíc korun pokuty.

Jak postupovat v situaci, kdy se lidé rozhodnou pro podobný nákup z inzerátu prostřednictvím dobírky? Je vhodné zásilku rozbalit přímo v prostoru pošty, kdy při tom mohou figurovat další lidé jako svědci. V situaci, kdy by se jednalo o podvod, zásilku u pracovníků pošty ihned reklamovat a neprodleně zavolat policii. Policisté mohou vyzvat poštu k vydání peněz, které adresát za dobírku zaplatil. Dosáhne se tím toho, že adresátovi nevznikne žádná škoda a podvodník nezíská vytoužené peníze. Policisté následně začnou pátrat po pachateli, který se dopustil podvodného jednání.


 

28. duben 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem