Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo zhodnocení financí přišla žena o úspory

Karviná - po komunikaci s neznámými osobami přišla žena o více než milion korun. 

Začátkem letošního srpna se na policii obrátila žena z Karvinska s oznámením, že po komunikaci s neznámými osobami přišla o více než milion korun.

Vše mělo začít letos v březnu. Poškozená reagovala na inzerát na internetu, který jménem energetické společnosti sliboval významné zhodnocení peněz. Žena investovala 3 000 korun. Začátkem června jí měl telefonicky kontaktovat polsky hovořící muž, údajný investiční poradce. Na jeho popud si měla do mobilu i počítače nainstalovat aplikaci pro vzdálené připojení, čímž pachatelé získali přístup k jejím datům. Následovala další komunikace nejen telefonická, ale také e-mailová nebo přes sociální sítě. Aby získala zhodnocené peníze, měla se poškozená žena přihlásit do internetových bankovnictví, což učinila. Bez jejího vědomí bylo založeno několik úvěrů a docházelo k převodům peněz mezi jejími účty.
Oznamovatelka následně zjistila, že během několika dnů nejen „zmizely“ našetřené peníze z účtů, které užívala, ale také finance z půjček sjednaných jejím jménem. Tyto peníze, celkem více než milion korun, byly přeposlány na neznámé účty.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací, kterých se dopustil neznámý pachatel. V konečném důsledku hrozí pachateli či pachatelům trest odnětí svobody až na osm let. Vzhledem k výši způsobené škody v současnosti věc prověřují policisté oddělení hospodářské kriminality územního odboru Karviná

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí. Nevěřte lákavým nabídkám zhodnocení financí či získání výhry.  Může se jednat o promyšlený podvod s jediným cílem. Získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače. Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje, hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám, nepotvrzujte podezřelé odchozí platby. Především neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení. Pokud máte sebemenší podezření, že by se mohlo jednat o podvod, okamžitě přerušte komunikaci a kontaktujte svou banku nebo osobního bankéře.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
7. 8. 2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem