Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Místostarosta podváděl

Jihočeští kriminalisté obvinili z podvodů a dalších trestných činů zastupitele jedné z obcí na Prachaticku a také matrikářku úřadu.  

Nedůsledná matrikářka umožnila svému nadřízenému, místostarostovi jedné z obcí na Prachaticku, podvody za více jak sedm milionů korun. Místostarosta při svých podvodech poškodil a zneužil jméno svého bratra. Tak by se dal velmi stručně popsat případ, který vyšetřovali několik měsíců jihočeští kriminalisté, specialisté na nejzávažnější hospodářské trestné činy.


Kriminalisté v těchto dnech obvinili z několika trestných činů sedmačtyřicetiletého muže a pětapadesátiletou ženu, oba z Vimperska. Muže kriminalisté viní z podvodu, úvěrového podvodu, ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, z poškození cizích práv a z porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Ženu pak z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.


Jak tato spolupráce na jednom obecním úřadě vypadala, to zjistili kriminalisté. Obviněný muž byl společně se svým bratrem jednatelem jejich obchodní společnosti z Prachaticka. Společnost obchodovala s potravinami i průmyslovým zbožím.


Mimo obchodování však obviněný muž využil neomezeného přístupu ke všem firemním i bratrovým dokumentům a také využil své postavení místostarosty a vstřícnosti matrikářky úřadu, mimochodem své podřízené. Za bratra padělal smlouvy, dokumenty a ostatní listiny potřebné k tomu, aby mohl žádat o poskytnutí půjček a úvěrů od finančních společností, bank i fyzických osob. Se svoji nelegální činností, samozřejmě bez vědomí bratra, započal v roce 2006. S bankovním ústavem uzavřel smlouvu o úvěru na částku 1 000 000 korun.


Dokumenty musely být věrohodné a tak všechny bratrovo podpisy nechal bez jeho fyzické přítomnosti a samozřejmě bez jeho vědomí i bez jeho souhlasu, „svojí“ úřednicí z matriky oficiálně ověřit. Matrikářka v rozporu se zákonem, jen na žádost obviněného a na základě kopie občanského průkazu bratra, provedla ověření všech „bratrovo padělaných“ podpisů na předložených dokumentech. O všem pak učinila pečlivý záznam do ověřovací knihy podpisů úřadu. Úřednici se tak její nezákonná, ale dobrá vůle, nevyplatila.


Tento zaběhlý postup pak ještě obviněný muž zopakoval několikrát, v listopadu 2006 si půjčil další milion korun od fyzické osoby. Od další banky si pak půjčil více jak pět milionů korun. Do roku 2010 si tak napůjčoval a své věřitele poškodil, o více jak sedm milionů korun. Škoda by byla mnohem větší, ale část závazků, alespoň z počátku uhradil, na principu podvodného uzavření půjček to však nic nemění. Ve většině případu při sjednávání půjček ručil majetkem svého bratra, samozřejmě díky padělaným, ale ověřeným podpisům. Dá se i konstatovat, že veškeré dokumenty, které předložil „za bratra“ byly padělané.


V roce 2012 byl obviněný muž již jediným jednatelem své obchodní společnosti, tu převzal stejným způsobem, jako uzavíral smlouvy o půjčkách. Společnost je pro neplnění závazků a neplacení půjček v úpadku. Ani v této roli jediného jednatele si neplnil svoji povinnost a úmyslně nepřevzal písemnosti od insolvenčního správce. Tím neumožnil insolvenčnímu správci výkon jeho funkce (zjištění, zajištění a soupis majetku) a dopustil se tak dalšího trestného činu.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

22. ledna 2013

vytisknout  e-mailem