Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Mistrovství obranářů

Písek – V obci Rakovice se konalo IX. mistrovství obranářů České republiky. 

vyhlašování výsledůvyhlašování výsledů
IX. Mistrovství republiky obranářů ČRIX. Mistrovství republiky obranářů ČR
IX. Mistrovství republiky obranářů ČR 006.jpgIX. Mistrovství republiky obranářů ČR 006.jpg

Ve dnech 7. – 9. 5. 2010 se v rekreačním táboře Na Pile u obce Rakovice na Písecku konalo IX mistrovství obranářů české republiky SKS TART.
TART je civilní kynologická organizace, která působí v celé České republice. Zkratka znamená terénní a racionální trénink. Organizace sdružuje psovody z civilu i z ozbrojených složek, kteří cvičí své psy pro praktické použití v životě i pro své potěšení.
Letošního ročníku se zúčastnilo 27 psovodů (z toho 8 žen). Závod se skládá ze cviků poslušnosti - ovladatelnost psa, netečnost ke střelbě, překonávání překážek, aportování a další cviky. Další je disciplina obrany, kde se prověří statečné srdce psa při ochraně svého psovoda i schopnost jeho samostatné práce.
Psovodi museli se svými psy zvládnout zákrok proti agresivní osobě v místnosti, vyhledat ukrytou osobu v rozsáhlé budově bývalého kravína. Pes musí umět nekompromisně zakročit a bránit svého pána při útoku na jeho osobu. Zajímavé a na orientaci psa a taktiku psovodů náročné discipliny probíhali také v noci. Zadržení utíkající osoby a tichá arizace, kdy pes musí v lese tichým způsobem upozornit svého pána na osobu ukrytou v jejich blízkosti.
O celkovém pořadí rozhodla až poslední, a také stěžejní disciplina psů obranářů, kterou je kontrolní výkon – zadržení osoby na vzdálenost 200 kroků, při které osoba razantně útočí na zakročujícího psa.
 
Výsledky:

1. místo a titul Mistr republiky získal Martin Kiessing z Dačic s německým ovčákem Maxem, startující za jihočeskou organizaci TART Lišov

2. místo patří Pavlu Černému a jeho německému ovčáku jménem Pramen, z Vězeňské služby ČR

3. místo obsadil Michal Titlbach s rotwajlerem Uranem, také z Vězeňské služby ČR

 
Pořadatelé dále udělili diplom za nejlepší poslušnost Danielovi Suchopárovi se psem Luka z Městské policie Praha, za nejlepší noční práce Ladislavu Košlerovi se psem Cir z Policie ČR Jindřichův hradec a za nejlepší práce v objektu Jaroslavu Tesařovi se psem Cassidy z Vězeňské služby ČR.
 
por. Mgr. Kamila Ingrišová (pispisek@mvcr.cz)
12. 5. 2010

vytisknout  e-mailem