Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Mladá žena obviněna z výtržnictví

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 

   Včera 9. října 2008 zahájil komisař služby kriminální policie a vyšetřování trestní stíhání třiatřicetileté ženy z Pardubic, která je podezřelá z trestného činu výtržnictví. Toho se měla dopustit 19. srpna 2008 v podvečerních hodinách, kdy v městské části Pardubičky měla úmyslně strhnout z jízdního kola šestatřicetiletou ženu. Ta musela po "útoku" vyhledat lékařské ošetření v nemocnici.

   A co o trestném činu výtržnictví říká zákon?  
 
§ 202
 
Výtržnictví
 
       (1) Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí historickou nebo kulturní památku, hrob nebo jiné pietní místo anebo hrubým způsobem ruší přípravu nebo průběh organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
 
       (2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.

   Co znamená "veřejně"? Zákon hovoří o tom, že trestný čin je spáchán veřejně, jestliže je spáchán obsahem tiskoviny nebo rozšiřovaného spisu, filmem, rozhlasem, televizí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo před více než dvěma osobami současně přítomnými.

   Za "místo veřejnosti přístupné" se dle judikatury považuje každé místo, kam má přístup více lidí. Nemusí být bez omezení přístupné komukoli a kdykoli. Stačí, že je to místo přístupné jen některým osobám učeným povahou jejich zaměstnání nebo jinak. Nevadí, že místo není trvale přístupné veřejnosti a je přístupné například jen v určitou provozní dobu apod. 


  

vytisknout  e-mailem