Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Mladí lupiči dopadeni

ZNOJEMSKO: Zaměřili se na zásilkovou službu. 

     V těchto dnech jsme objasnili dva závažné případy z loňského roku. Jedná se o kauzy, ve kterých se čtyři muži zaměřili na zásilkovou službu. Jeden z nich totiž v minulosti v této společnosti pracoval, takže využil bývalých zkušeností.
     V únoru si objednali přes internetový obchod několik věcí a jako adresu dodání jednoho balíku zvolili obec Břežany. Když rozvážkové vozidlo přijelo na uvedenou adresu, počkali až se řidič vzdálí a půjde předat fiktivní objednávku. V době jeho nepřítomnosti z auta odcizili další pro ně určené balíky. Způsobili tím škodu pětasedmdesát tisíc korun. 
     V prosinci bylo jejich protiprávní jednání mnohem závažnější. Ze začátku probíhalo vše naprosto stejným způsobem. Byla to objednávka zboží na internetu a potom telefonická domluva s řidičem na čase a místě předání balíčku. Tentokrát si adresu dodání vybrali na jedné ulici ve Znojmě. V předvánočním čase přijel řidič se zásilkovým vozidlem po desáté hodině večerní na smluvené místo. Zákazník na něho již čekal, takže rychle vystoupil a nachystal doručovaný balík. Od tohoto okamžiku se vše od standardního předání zboží lišilo. Údajný zákazník vytáhl slzný sprej a stříkl mu do obličeje. Řidič se předklonil a v tom jej začal cizí muž škrtit. Najednou přiběhl další a pustil se do šacování řidiče a zároveň vybízel komplice, aby šoféra dodávky pobodal. Oba se také vyptávali na peníze. Povalili muže na zem, jeden ho držel a druhý šel prohledat kabinu vozu. Řidič sice pohotově využil situace a dal se na útěk, ale dvojice násilníků jej doběhla. Podrazili mu nohy a několikrát udeřili pěstí do obličeje. Pak mu z bundy sebrali peněženku s tržbou a utekli. Nedaleko na ně čekal ve vozidle další komplic, takže s finanční hotovostí sto sedmdesát tisíc korun nasedli do auta a odjeli. Obvinění ze zločinu loupeže si již všichni vyslechli. Předcházela tomu půlroční mravenčí práce, profesionální snaha a trpělivost postupně získat dostatečné množství důkazů. Mladíkům ze sousedního okresu, kterým je devatenáct a jedenadvacet let, podle trestního zákoníku hrozí dva až deset let odnětí svobody.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 13. června 2014

vytisknout  e-mailem