Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Mladíci kradli autobaterie ze zaparkovaných traktorů

ŽĎÁRSKO: Kriminalisté pětici pachatelů dopadli 

Žďárští kriminalisté dopadli skupinu pěti mladých mužů, kteří se na Žďársku dopouštěli majetkové trestné činnosti. Vyšetřovatel již zahájil jejich trestní stíhání a v případě prokázání viny jim hrozí vězení na dva roky, jednomu z nich až na pět let.
 
Během podzimních měsíců loňského roku se na žďárském okrese začaly množit případy krádeží autobaterií a to zejména z traktorů. Veškerá oznámení, která policisté o krádežích přijali, začali okamžitě prověřovat s cílem vypátrat pachatele těchto skutků. Na základě prověřování a vlastního operativního šetření se v dubnu letošního roku podařilo žďárským kriminalistům odhalit pachatele těchto krádeží. „Zjistili jsme, že uvedené trestné činnosti se dopouštěla skupina pěti mladých mužů ze Žďárska. Mladíci ve věku 18 – 20 let se ke krádežím, při kterých způsobili celkovou škodu přes 120 tisíc korun, přiznali“, uvedl npor. Radek Uhlíř, vedoucí žďárských kriminalistů.
Nejvíce aktivním v této skupině byl devatenáctiletý mladík z Novoměstska. Ten byl přítomen u všech spáchaných skutků, kterých bylo celkem šestatřicet. Některých se dopustil sám a dalších se svými komplici, kteří se při krádežích různě střídali. Skupina se specializovala zejména na krádeže autobaterií a to hlavně ze zaparkovaných traktorů, ale i nákladních automobilů. V několika případech odcizili z různých objektů také kabely a elektrické nářadí. Devatenáctiletý muž například na konci září odcizil z garáže v Novém Městě na Moravě notebook s nainstalovanými diagnostickými softwary včetně propojovacích kabelů k uvedeným diagnostikám. Krádeží se muži dopouštěli od září loňského roku do letošního dubna, kdy je dopadli kriminalisté. „Odcizené věci obvinění průběžně prodávali a peníze použili pro vlastní potřebu“, dodal npor. Uhlíř.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání devatenáctiletého mladíka pro přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže spáchaný dílem samostatně a dílem ve spolupachatelství. Muži, který byl pro majetkový trestný čin v loňském roce již odsouzen, hrozí až pětileté vězení. Ostatní muži jsou obviněni z přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství a hrozí jim trest odnětí svobody až na dva roky. Obvinění jsou stíháni na svobodě.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
4. května 2015

vytisknout  e-mailem