Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mladíci padělali bankovky

Ms kraj: Někteří obvinění falešné bankovky vyráběli, jiní je udávali. O zisk se dělili.  

Moravskoslezští kriminalisté obvinili čtyři mladíky z Třinecka z padělání a pozměnění peněz. Někteří z obviněných falešné bankovky vyráběli, jiní je udávali. O zisk se společně po vzájemné domluvě dělili.
 
 Začněme 16letým mladíkem, který vyrobil ve svém bydlišti dva padělky dvousetkorun. Dohoda se stejně starým kamarádem zněla jednoznačně: za padělky se koupí zboží, nebo se jednoduše rozmění a o zisk se rozdělíme. Jak se domluvili, tak učinili. Podařilo se jim obě dvoustovky udat. Mladík padělal pak další peníze, tentokrát se rozhodl pro výrobu tří dvoutisícikorun. S udáním mu pomohl další kamarád, kterému bankovky předal. Ten kupoval různé věci, například cigarety, potraviny a nápoje. O zisk se rozdělili. Peníze udávali především ve večerkách.
 
Mezi obviněnými figuruje i 17letý mladík, který ve svém bydlišti vyrobil pět padělků bankovek v hodnotě 200 a 1 000 korun. Jeden z padělků zkusil udat, ale prodavačka ve večerce byla všímavá a mladík odešel bez požadovaných cigaret. Stejně dopadl i jeho kamarád, kterému padělek předal. Jedná se o totožného mladíka - kamaráda, který udával dvousetkorunové padělky vyrobené druhým obviněným.
           
Policisté jednání skupiny řádně zadokumentovali. Vyslechli všechny zúčastněné osoby a zajistili také zařízení, na kterých byly padělky zhotoveny. Ty bankovky, které se podařilo zajistit, budou zaslány Česné národní bance k odbornému zkoumání. Kriminalisté mladíky obvinili z provinění padělání a pozměnění peněz (§ 233 odst. 2 trestního zákoníku). Hrozí jim trest odnětí svobody až na čtyři roky.
           
Při pohledu na statistiky zjistíme, že od začátku roku odhalili moravskoslezští kriminalisté 11 pachatelů (z toho 2 mladistvé osoby), kteří se zabývali výrobou a udáváním padělaných bankovek.
 
A opět je zde opět upozornění: za spáchání obdobného skutku je v zákoně stanovena trestní sazba  od 3 do 8 let (u mladistvých se trestní sazba snižuje na polovinu). Osoby většinou chápou své jednání jako malý podvod (přestupek) v hodnotě 200 – 1 000 Kč a nepřipouští si, že k ochraně měny má stát v trestním zákoníku speciální, daleko přísnější ustanovení.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
9. 6. 2011
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem