Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Mladíkovi hrozí až tři léta ve vězení

LIBERECKO – Policejní komisař zahájil trestní stíhání 24letého muže z Českolipska. 

Mladík, v pátek 8. března, krátce před půl desátou, navštívil prodejnu s potravinami v centru města Liberce. Pravděpodobně proto, že se potřeboval přemístit do místa svého bydliště, ale neměl dostatek finančních prostředků. Rozhodl se peníze na cestu získat krádeží. Navštívil tedy prodejnu, v níž během několika okamžiků odcizil potraviny v hodnotě necelých tři sta korun. Z prodejny bez zaplacení odešel. Ostraha si mladíkova počínání všimla a okamžitě na místo zavolala policejní hlídku. Muži zákona propátrali okolí a prchajícího mladíka odpovídajícího popisu spatřili opodál. Okamžitě jej omezili na svobodě a převezli jej na služebnu obvodního oddělení. Mladík se ke krádeži doznal a vydal odcizené věci.
Paradoxem recidivistova chování bylo, že jakmile jej policisté po administrativních úkonech propustili zpět na svobodu, rozhodl znovu krást. Stále zřejmě potřeboval ony peníze na cestu domů. V pátečních odpoledních hodinách se tak přesunul do jednoho z obchodních center na okraji Liberce. Vstoupil do prodejny s oblečením, kde bez hlubšího uvažování odcizil první bundu, které mu padla do oka. Navlékl si ji na sebe a z obchodu bez placení odešel. I v tomto případě jej spatřili pracovníci ostrahy, avšak podeřilo se mu utéct. Informace ostraha předala policistům, kteří po zloději začali pátrat. Škoda na bundě přesáhla sedm set korun.
Hned druhý den, tedy v noci ze soboty na neděli, nedaleko Hrádku nad Nisou mladík procházel kolem domu s restaurací. V otevřených dveřích chodby cizího domu zahlédl odstavené jízdní kolo. Neváhal a okamžitě si jej přivlastnil. Nasedl a z místa urychleně ujel. Majiteli tak způsobil škodu ve výši 2tisíc korun. 
Mladík další eskapádu předvedl hned další den. V neděli večer. Na odcizením kole projížděl, nedaleko místa svého současného bydliště, kolem rodinného domku. Napadlo jej, že by se mohl podívat dovnitř a sebrat kdejaké užitečné věci, které by pak mohl prodat. Kolo opřel o zeď a vstoupil do útrob cizího obydlí. Tam jej však překvapili majitelé. Vyděšený recidivista vzal okamžitě nohy na ramena. Obyvatelé domku vyrozuměli o nemilé události policisty. Muži zákona spolu s policejním psovodem propátrali okolí a zaměřili se na muže odpovídajícího popisu. O několik minut později jej na cestě do Hrádku zadrželi. Mladík odpor nekladl, nezapíral a okamžitě se ke vstupu do cizího obydlí doznal. Majitelé domku také nalezli "ono" cizí horské kolo opřené o zeď. Policisté měli ihned jasno. Jednalo se o odcizený dopravní prostředek, který zmizel předchozího dne. Mladík opět nic nenamítal a ke krádeži se doznal. Poslední trefou pak byl fakt, že na sobě měl také bundu, kterou v pátek odpoledne odcizil v obchodním centru v Liberci.

Policisté jej po neodkladných administrativních úkonech umístili do policejní cely, kde vyčkal do následujícího dne. Policejní komisař mu sdělil obvinění ze spáchání přečinu krádež a porušování domovní svobody, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Celková výše škody pak přesáhla tři tisíce korun.


12. března 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem