Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Mladý muž týral svoji matku

PELHŘIMOVSKO: Kriminalisté mladíka obvinili z pěti trestných činů 

Pelhřimovští kriminalisté stíhají mladého muže, který dlouhodobě týral svoji matku. Muž je obviněn celkem z pěti trestných činů. V současné době je ve vazbě a v případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.
 
Dvaadvacetiletý muž bydlí společně se svojí matkou v obci na Pelhřimovsku. V květnu letošního roku policisté přijali oznámení o tom, že muž dlouhodobě svoji matku v místě společného bydliště napadá a to jak slovně, tak i fyzicky. Policisté proto rozhodli o jeho vykázání z místa bydliště na deset dní. Další oznámení o slovním a fyzickém napadání přijali policisté v polovině července. Opět rozhodli o vykázání násilníka z bytu a soud následně lhůtu prodloužil o další měsíc. V této době ale muž i přes uvedené rozhodnutí několikrát do místa bydliště přišel a zdržoval se tam. V neděli 9. srpna přišel do domu a žádal svou matku, aby mu půjčila její osobní automobil. To žena odmítla a tak ji přesvědčil, aby s ním šla k autu, že si z něho vezme své věci. Do odemčeného vozidla si pak sedl a odmítl odejít. Když se žena chtěla vrátit do domu, vyběhl za ní, chytil ji a silou jí po krátkém přetahování vytrhl z ruky klíče od auta. S vozidlem pak odjel. Vzhledem k těmto skutečnostem policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu loupeže a případ si převzali kriminalisté.
Kriminalisté muže 10. srpna zadrželi a zahájili jeho trestní stíhání pro zločin loupeže a přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Vzhledem k důvodné obavě, že bude svoji trestnou činnost, pro kterou je stíhán, opakovat, byl podán návrh na vzetí obviněného do vazby. Soud návrh akceptoval a obviněný byl eskortován do českobudějovické vazební věznice.
„Při vyšetřování případu jsme zjistili, že muž nejméně od roku 2013 ve společném obydli psychicky a fyzicky týral svou matku tím, že jí téměř každodenně vulgárně nadával a fyzicky ji napadal. Vulgárními nadávkami napadal i svoji nezletilou sestru. Po matce také požadoval peníze a nejméně ve dvou případech ji k vydání peněz donutil bitím a výhrůžkami“, uvedl npor. Mgr. Luboš Jakoubek, vedoucí pelhřimovských kriminalistů. Následkem chování syna trpí žena dlouhodobými zdravotními problémy.
Muž je ale obviněn i z drogové trestné činnosti. „Nejméně ve dvou případech v letošním a loňském roce pěstoval na půdě rodinného domu pomocí takzvaného pěstebního stanu rostliny konopí“, sdělil npor. Jakubek. V přesně nezjištěné době od roku 2011 navíc nejméně patnáctkrát daroval další osobě marihuanu.
Na základě dalších skutečností zjištěných během vyšetřování kriminalisté v září rozšířili trestní stíhání obviněného o zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí a přečiny vydírání a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Muž je dále stíhán vazebně a v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do deseti let.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
15. září 2015

vytisknout  e-mailem