Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Množí se kuriózní volání

BLANSKO-VYŠKOV: Policisté řeší někdy i úsměvné případy. 

   Policisté na Blanensku a Vyškovsku se v posledních dnech setkali hned s několika neobvyklými případy, k nimž je lidé volali přes tísňovou linku 158. Nakonec se ukázalo, že se nestalo nic protiprávního.

   Například 13. května nám volal muž z Rájce-Jestřebí, že při práci na opravě fasády objevil hnízdo s malými ptáčky a žádal policisty, aby o nálezu vyrozuměli ornitologa. To se stalo a odborník pak muži doporučil přemístit hnízdo na bezpečnější místo.

   Ve stejný den se na policejní lince 158 ozvala žena z Vyškovska, která chtěla po policii vyřešit obtěžování ze strany jejího přítele. Když se jí policisté zeptali, jaký způsobem obtěžování probíhá, popsala, že jí přítel dělá schválnosti. Například, když jej požádá, aby jí uvařil kafe tak jej uvaří až za dvě hodiny. Policisté tedy ženě vysvětlli, že jednání, které popisuje, není protiprávní.

   Ve Svitávce na Blanensku zase vznikl 19. května spor o kocoura. Muž volal na linku 158, že mu sousedka vzala bez jeho souhlasu kocoura, o kterého se stará a kterému údajně platí zdravotní pojištění. Sousedka se ale s oznamovatelem nechce bavit, proto muž žádal na místo policejní hlídku. Ani v tomto případě se nejednalo o přestupek nebo trestný čin. Podobný sousedský spor vnikl také v Rousínově, kde muž volal policii proto, že mu sousedovy kozy okusovaly stromky.

   Z Bučovic na linku 158 zase volal v dubnu muž, který oznámil, že v tamním rybníce je kráva. Poté dodal, že se jedná o umělohmotné zvíře, které slouží jako dekorace k automatu na mléko. Oznamovatel v telefonu tvrdil, že krávu do rybníka přemístil neznámý pachatel a že jej předběhl, protože si krávu chtěl "půjčit" sám. Případ nakonec na místě řešili strážníci bučovické městské policie.

   Na policii se obrátil také řidič autobusu, který se snažil v Kunštátě na Blanensku 18. května probudit jednoho z pasažérů a nedařilo se mu to. Přivolaní policisté mladíka probudili, zjistili, že je v pořádku. Muž tedy vystoupil a odešel domů.

    Ne po všech podobných voláních na linku 158 ale zůstane volajícím úsměv na tváři. Pokud by se totiž ukázalo, že lidé tísňovou linku Policie České republiky zneužili a policisté vyjížděli zbytečně, čeká je nemalá pokuta od telekomunikačního úřadu.

        por. Mgr. Iva Šebková, 20.5.2013

vytisknout  e-mailem