Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Množí se podvody týkající se zhodnocení investic

PLZEŇSKÝ KRAJ – Lidé se nechávají na sociálních sítích zlákat inzeráty na investování a snadné zbohatnutí. Jeden poškozený přišel o více než dva miliony korun. 

Policisté napříč celým Plzeňským krajem se i přes mnohá varování a upozornění stále setkávají s oznámeními podvedených lidí, přišli o své peníze. Někteří na sociálních sítích reagovali na inzeráty s vidinou snadného zbohatnutí a zaslali své finance na cizí účty, své peníze poté už neviděli. 
Jedna žena shlédla video o výhodných investicích na sociální síti, reagovala na odkaz a následně byla po dobu několika týdnů telefonicky či e-mailem kontaktována  a instruována. V několika platbách pak odeslala více než 370 tisíc korun. Postupný vývoj komunikace pak přivedl poškozenou ke zjištění, že se stalo obětí podvodníka a že slibované výnosy nedostane.
Další žena také reagovala na nabídku investování, kterou viděla na sociálních sítích. Po zadání svého telefonního čísla byla kontaktována neznámých mužem, který jí vysvětlil systém investic. Ten jí zaslal internetový odkaz, kde se žena mohla přihlásit na svůj investiční účet pro obchodování s ropou, zlatem a dalšími komoditami. Nějaký čas účet vykazoval zhodnocení, a tak žena uvěřila a na nabídku velké investice do zlata reagovala tím, že si vzala úvěr a zaslala části 130 tisíc korun na cizí účet. O peníze přišla.
Další poškozená na sociálních sítích viděla video rozhovor s bývalými předsedy vlády, kteří doporučovali investiční společnost, do které se lidé mohou po zaplacení přihlásit a stát se tichými společníky. Následoval stejný příběh. Žena zadala své kontaktní údaje a podle dalších instrukcí zaslala v různých platbách celkovou částku 266 tisíc korun. O žádnou investici se však nejednalo, žena byla podvedena a své peníze zpět nedostala.
Opět pod záminkou zhodnocení investic reagoval jeden muž na odkaz na internetu a podle instrukcí odeslal ze svých bankovních účtů finanční prostředky ve výši 2 2 000 000 korun. Výhodné investování měl vidět na svém investičním účtu. K tomu však nedošlo. Poškozený požadoval peníze vrátit, ovšem obchodním s ním přestal komunikovat a peníze mu vráceny nebyly.
V souvislosti s těmito případy znovu apelujeme na lidi, aby jednali s rozmyslem, byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky. Aby s vidinou investování a snadného zbohatnutí nepřišli mnohdy o celoživotní úspory.

por. Mgr. Dagmar Brožová
1. srpna 2024

vytisknout  e-mailem