Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Moderní technologie zefektivní nasazení sil

KRAJ VYSOČINA: Integrované operační středisko na Vysočině spustilo moderní technologii 

Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie kraje Vysočina prošlo zásadní modernizací, v rámci níž bylo vybaveno novou moderní technologií, která výrazně zkvalitní podmínky pro výkon služby operačních důstojníků a zlepší komunikaci a koordinaci mezi ostatními složkami integrovaného záchranného systému.
 
Operační střediska jsou pracoviště, která v nepřetržitém provozu zabezpečují plnění bezodkladných policejních úkolů v mimořádných situacích. Podílí se na plnění služebních úkolů, které spočívá zejména v poskytování servisu výkonným policejním útvarům a působením v oblasti koordinace sil a prostředků útvaru směřujících k zabezpečení relevantní reakce na vzniklou bezpečnostní situaci.
 
Hlavním úkolem operačního střediska je koordinovat a organizovat v rámci své teritoriální působnosti nasazování policejních sil a prostředků. Střediska se podílejí na zajištění součinnosti s ostatními orgány a organizacemi, zvláště v rámci integrovaného záchranného systému. Systém operačního řízení v policii tvoří čtrnáct integrovaných operačních středisek krajských policejních ředitelství, operační střediska útvarů s celorepublikovou působností a operační středisko Policejního prezidia.
 
Integrované operační středisko v podmínkách policie na Vysočině funguje od ledna roku 2007. Na základě tehdejší koncepce policejního prezidia měla integrovaná operační střediska vzniknout ve všech krajích zhruba do pěti let. Jako pilotní bylo tehdy vybudováno operační středisko v Brně. Na Vysočině vzniklo jako druhé v České republice, a to i kvůli řízení krizových situací na dálnici D1. Do té doby bylo nutné veškeré zásadní krizové situace koordinovat přes tři krajské policejní správy v Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové.
 
V těchto dnech byl ukončen zásadní projekt, jehož cílem bylo pořízení nové a moderní technologie. „Důvodem vzniku projektu byla potřeba včasné a efektivní reakce na zvyšující se hrozby či následky přírodních a technologických rizik, které lze eliminovat a řešit prostřednictvím zajištění vysoké úrovně akceschopnosti a efektivity operačního řízení Policie České republiky v rámci Integrovaného záchranného systému,“ uvedl k projektu plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. 
 
Jedná se zejména o potřebu včasného zásahu na místě mimořádné události, zlepšení připravenosti složek integrovaného záchranného systému k řešení mimořádných událostí, a také zdokonalení postupu těchto složek při řešení mimořádných událostí. Realizací projektu dojde také ke zkvalitnění komunikace a koordinace základních složek integrovaného záchranného systému při prevenci a řešení mimořádných událostí. Zároveň došlo ke zlepšení pracovních podmínek policistů IOS, protože bylo pracoviště vybaveno stoly s nastavitelnou výškou pracovní plochy, což se stává na obdobných pracovištích v rámci Evropy standardem.
 
Projekt, který byl v uplynulých dnech v rámci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina ukončen, byl zaměřený na pořízení nové technologie pro operační řízení s napojením na střechové řešení, které bude představovat Národní informační systém IZS. Tento systém pak v budoucnu umožní zajistit kvalitnější informace pro vytěžení informací z tísňového hovoru a vyšší účinnost operačního řízení a nasazování sil a prostředků. Národní informační systém by měl také zvýšit přehled o operační situaci, mělo by dojít ke zkrácení dojezdových časů sil a prostředků a měl by zajistit vzájemnou úzkou spolupráci na úrovni jednotlivých krajů a mezi ostatními základními složkami Integrovaného záchranného systému.
 
Realizovaný projekt je plně v souladu s cílem politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU pro programovací období 2007 – 2013 „Konvergence“ a stanovenými pravidly Integrovaného operačního programu a byl navrhován k realizaci v rámci územního obvodu krajského ředitelství, který je vymezen územím okresů Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou. Z globálního hlediska je tak realizací projektu naplňována část celkového záměru Policie ČR, který se týká úsilí o pokrytí celého území České republiky krajskými integrovanými operačními středisky Policie ČR.
 
Hlavním cílem předkládaného projektu je zvýšit efektivitu operačního řízení za účelem zajištění akceschopnosti Policie ČR jako základní složky IZS v případě hrozby či řešení mimořádné události a přispět tak ke zvýšení ochrany životů, zdraví a majetku občanů. „Podobné technologie budou mít i záchranáři, hasiči a další složky integrovaného systému a naše spolupráce se tím podstatně zrychlí a zdokonalí,“ doplnil krajský policejní ředitel.
 
Nová modernizovaná podoba operačního přinesla řadu důležitých změn. „V místnosti operačního sálu došlo k navýšení stávajících pracovišť z původních osmi pracovišť na současných dvanáct. Do volného prostoru bývalého chodbového traktu v místnosti operačního sálu byla umístěna dvě atypická pracoviště. V rámci projektu byla zřízena také zasedací místnost určená pro krizové řízení,“ doplnil plk. Mgr. Dušan Vybíral, vedoucí operačního odboru Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Projekt si vyžádal nezbytné stavební úpravy, rozšíření silnoproudých a slaboproudých rozvodů pro připojení nových pracovišť v operačním sále i místnosti krizového řízení. V rámci projektu byly financovány pouze nezbytné stavební úpravy, které přímo souvisejí se stavební připraveností místnosti pro operační řízení a technické místnosti.
 
Policisté sloužící na operačním středisku musí umět rychle a odpovědně rozhodovat, musí být empatičtí s oznamovateli, neboť ti právě prožívají velkou psychickou zátěž, jsou v ohrožení, nebo v krizi. Operační středisko ale nezajišťuje pouze obsluhu tísňové linky 158. Operační důstojníci mají stále aktuální informace o pohybu hlídek v terénu, koordinují je, podílí se na řízení policie v daném teritoriu i na dopravním zpravodajství. V průběhu loňského roku odbavili policisté na IOS Krajského ředitelství policie kraje Vysočina 61 194 volání na linku 158.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vedoucí oddělení
22. duben 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem