Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Moldavan se vydával za rumunského občana

České Budějovice - Policejní specialisty z Odboru cizinecké policie se neúspěšně pokusil obelhat při pobytové kontrole cizinec.  

V minulých dnech prováděla hlídka oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje pobytovou kontrolu na jedné z ubytoven v Českých Budějovicích. Mimo jiné byl kontrolován cizinec, který předložil rumunský občanský průkaz.


Kontrolou dokladu policejní specialisté z odboru cizinecké policie zjistili, že tento vykazuje znaky padělání, proto jej na místě prozkoumali mobilními technickými prostředky ke zkoumání pravosti dokladů. Výsledky předběžné expertízy potvrdily jejich podezření. Následným prověřením osoby v policejních informačních systémech zjistili, že osobní data uvedená cizincem odpovídají moldavskému státnímu příslušníkovi a vyzvali jej k předložení jiného dokladu totožnosti.


V tomto okamžiku cizinec přestal policistům lhát a předložil moldavský cestovní pas s propadlým vízem a přiznal, že na území České republiky pobývá od 1. listopadu 2010 neoprávněně. Proto si obstaral padělek rumunského občanského průkazu, který jej, jako občana Evropské unie, opravňuje na území České republiky k pobytu bez víza.

Cizinec byl policisty zajištěn a pro podezření z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny s ním byly zahájeny úkony trestního řízení i správní řízení o ukončení pobytu v schengenském prostoru.

 

por. Mgr. Ivana Kalošová, Odbor cizinecké policie
mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

 

 

vytisknout  e-mailem