Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 13. června 2014

Opava - 29letý muž z Opavy jako pasažér taxislužby následně odcizil tento osobní automobil a další...(3 případy) 

 

Případ odcizené peněženky z dílny rodinného domu v obci Malé Hoštice je objasněn

Dne 12. června 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 53letému muži z Opavy, neboť tento měl v odpoledních hodinách koncem měsíce května letošního roku neoprávněně vstoupit na pozemek jednoho z rodinných domů v Opavě, městské části Malé Hoštice a poté z nezajištěné dílny tohoto domu odcizit volně odloženou peněženku s finanční částkou na hotovosti, s různými osobními doklady a s platební kartou, čímž vznikla poškozenému muži škoda ve výši 1.800 korun. Případ objasnili opavští policisté, kdy lustracemi v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že se u shora jmenovaného muže jedná o recidivu, poněvadž byl za obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech létech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do července roku 2015.


29letý muž z Opavy jako pasažér taxislužby následně odcizil tento osobní automobil

Dne 12. června 2014 policisté z obvodního oddělení v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů neoprávněné užívání cizí věci, ohrožení pod vlivem návykové látky a krádeže, kterých se měl dopustit 29letý muž z Opavy tím, že v době kolem 5. hodiny ranní téhož dne jako přepravovaný zákazník přijel v osobním motorovém vozidle značky Škoda Superb s označením TAXI do obce Budišovice, kdy po zastavení sdělil řidičce automobilu (58leté ženě z Ostravy), aby si vystoupila a on poté přesedl na sedadlo řidiče a s vozem odejel neznámo kam. K fyzickému napadení ženy nedošlo a nebylo jí tedy způsobeno žádné zranění. Vzhledem k tomu, že v automobilu zůstaly i oba mobilní telefony poškozené, proto okamžitě utíkala k nejbližšímu rodinnému domu a požádala zde bydlící osoby o přivolání policistů PČR. Těmto ihned sdělila veškeré indicie a popisy muže i jejího taxíku. Na základě těchto informací byly o celé záležitosti vyrozuměny všechny službu konající policejní hlídky a chvíli poté opavští policisté z dopravního inspektorátu územního odboru Policie České republiky zaregistrovali jízdu tohoto automobilu na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích. Zde byl tento vůz zastaven a jeho řidič zadržen k provedení dalších nutných procesních úkonů. Orientační dechová zkouška u něj vyzněla negativně, následný test za pomocí testeru Drugwipe 5S na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykovou látku amfetamin. Vše je nadále v prošetřování a v prověřování, kdy se například bude zjišťovat, zda je držitelem řidičského průkazu s příslušným řidičským oprávněním, jaké množství návykové látky měl v těle v době řízení automobilu, proč vozidlo odcizil a další okolnosti celého případu. Lustracemi v dostupných evidencích již bylo prokázáno, že se u 29letého muže jedná o recidivu, poněvadž byl pro přečin krádeže v posledních 3 létech pravomocně odsouzen a potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Karviné k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 14 měsíců, kdy tento trest vykonal v září roku 2012.


Zajištění 31letého muže z Vítkova na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 12. června 2014 v 19. hodin policejní hlídka z obvodního oddělení v Opavě zajistila před budovou Slezského divadla na Horním náměstí v centru Statutárního města Opavy 31letého muže z Vítkova, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu bezdůvodně urážel příchozí návštěvníky divadelního představení a fyzicky žduchnutím napadl i zde přítomného 21letého muže z Ostravy. Ke zranění žádné z přítomných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Vzhledem k agresivnímu chování výše uvedeného muže, a protože mu byla orientační dechovou zkouškou naměřena hodnota bezmála 3 promile alkoholu v dechu, zakročující policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je v současné době šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití.


por. Bc. René Černohorský
komisař STP Opava

 

vytisknout  e-mailem