Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nelegální výrobna tabáku

Ms kraj: Obvinění 5 mužů ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby  

Tiskové zprávy k případu:
1) Celní správy České republiky, Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj
2) Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, odboru hospodářské kriminality
 
1)  CELNÍ SPRÁVA ČESKÉ REPUBLIKY, Celní úřad pro Moravskoslezský kraj, OSTRAVA:
  
Na Ostravsku odhalena nelegální výrobna tabáku
Ostravští celníci zajistili téměř tři tuny nelegálně vyrobeného tabáku.
 
Ve čtvrtek 27. 3. provedli ostravští celníci ve spolupráci s policií realizaci trestní věci s krycím názvem „FERDA“.
tabak1.jpg
Sledovací akce byla zaměřena na nelegální obchodování s tabákem. Šetření případu bylo prováděno v období od poloviny roku 2013 do současné doby. Prověřovaná trestná činnost spočívala v organizaci a fyzické realizaci dovozu tabákových listů na daňové území České republiky, které byly následně přepracovány do podoby tabáku ke kouření, tedy vybraného výrobku podléhajícímu spotřební dani.
 
Při samotné realizaci bylo provedeno sedm domovních prohlídek a šest prohlídek jiných prostor, v rámci kterých bylo zajištěno 2,7 tun tabáku včetně kompletního výrobního zařízení a dalších komponentů určených k nelegální výrobě tohoto cigaretového tabáku.
 
Celníci a policisté zadrželi pětičlennou skupinu osob podezřelou ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Tato skupina se podílela na nelegální výrobě, skladování a distribuci tabáku. Pachatelé zpracovali nejméně 3,7 tun tabáku, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na 6 700 000 korun.
 
Zadržené osoby včetně spisového materiálu byly předány Policii České republiky, Krajskému ředitelství policie Moravskoslezského kraje, s návrhem na zahájení trestního stíhání.
           
Jedná se o již druhý větší případ ostravských celníků, kdy odhalili nelegální výrobu tabáku. V únoru zajistili téměř 2,5 tuny tabáku, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na 4,5 milionu korun.
 
Na případu „FERDA“ spolupracovali i kolegové polské pohraniční stráže Śląskiego Oddziału Straży Granicznej w Raciborzu.
 
por. Ing. Pavla Zdobnická
tisková mluvčí
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
4. 4. 2014
 
2) Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, odbor hospodářské kriminality:
 
Prodávali tabák, neplatili daň státu. Škoda téměř 6,7 milionů korun
 
Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství zahájil trestní stíhání 5 mužů pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Věc prvotně prověřovali pracovníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj, kteří vyrozuměli policisty. A  součinnost vyústila v obvinění...
 
Trestná činnost spočívá v tom, že pětice mužů (ve věku od 27 do 51 let z Karvinska a Frýdecko-Místecka) v průběhu let 2013 a 2014 dovážela na území České republiky tabákové listy. Tyto listy pak na několika místech kraje zpracovávali - mimo celní sklady - na výrobky podléhající spotřební dani, a to konkrétně na tabák vhodný ke kouření. Zboží dále distribuovali spotřebitelům.
 
Muži vše činili bez vědomí celního orgánu. Kriminalisté dosud zadokumentovali, že zpracovali nejméně 3,7 tuny tabáku. Zkrátili tak spotřební daň v celkové částce dosahující téměř 6,7 milionů korun. Poškozeným je v tomto případě český stát.
 
Na základě podnětu kriminalistů podal krajský státní zástupce návrh na vzetí všech obviněných do vazby, okresní soud návrh akceptoval a trestní stíhání tak probíhá vazebně. Obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce 5 – 10 let. Zadržení podezřelých proběhlo v podstatě v jednu chvíli, na různých místech, přičemž někteří ucítili na rukou pouta právě v době páchání trestné činnosti.
 
Pracovníci celní správy realizovali za asistence policistů sedm domovních prohlídek a šest prohlídek jiných prostor. Zajistili různé věci,  kromě jiného přes 2 miliony korun na hotovosti, téměř 3 kilogramy tabáku v různém stupni zpracovanosti (v hodnotě téměř 280 000 korun) a dále například vozidlo.
 
Kriminalisté na případu i nadále intenzivně pracují, probíhají další úkony trestního řízení.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
4. 4. 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem