Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Uplynulý týden v Ostravě

Ostrava - šest případů z Ostravy 

Nepozornost se nevyplácí
 
Neznámý pachatel odcizil dne 29. 4. 2014 v jedné z porubských restaurací volně odloženou příruční tašku.
 
Společně s ní přišel pětačtyřicetiletý muž z Ostravy také o osobní doklady, platební kartu, klíče od bytu a tisícikorunu. Následující den se neznámý pachatel za pomocí odcizených klíčů dostal do bytu poškozeného. Z něj odcizil mobilní telefon.
Poškozenému se jeho nepozornost vůbec nevyplatila. Celková škoda totiž činí necelých devět tisíc korun.
Neznámý pachatel se dopustil trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření platebního prostředku. Za ně mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.
 
Nepoučitelný
 
Ačkoliv v podmínce, opětovně kradl.
 
Čtyřiadvacetiletý mladík z Poruby, odsouzený k podmíněnému trestu odnětí svobody, se začátkem prosince loňského roku a poté v druhé polovině dubna roku letošního dopustil celkem šesti vloupání do prodejen, převážně v Porubě.
Zcizil nejrůznější drogistické zboží, oděvy a hračky. Vše v celkové hodnotě přesahující dvaadvacet tisíc korun.
Mladý recidivista je obviněn z trestného činu krádeže, vzhledem k tomu, že byl za stejný trestný čin již odsouzen, hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody.
 
Výbuch v Porubě
 
Krátce po čtvrté hodině odpolední přijali policisté oznámení o výbuchu plynu.
 
Stalo se tak 6. 5. 2014 v bytě jednoho z domů na ulici Nálepkově v Porubě. V bytě ve čtvrtém patře tohoto domu došlo, patrně při neodborné manipulaci, k úniku plynu z plechového obalu plniče zapalovačů. Při zapalování cigarety došlo ke vznícení. V tu chvíli se v bytě nacházely tři osoby. Čtyřiadvacetiletá žena a o tři roky starší muž utrpěli popáleniny a museli být převezeni k ošetření do nemocnice. Třetí osoba, dvaadvacetiletý mladík poraněn nebyl.
Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti.
 
Postrach studentů dopaden
 
Kriminalisté z prvního oddělení se opět vyznamenali.
 
Z uloženého podmíněného trestu odnětí svobody si evidentně nic nedělal dnes již osmnáctiletý mladík z Radvanic. Celkem v jedenácti případech donutil své vrstevníky k zastavení mobilního telefonu a následnému vydání peněz. Scénář byl ve většině případů stejný. Pachatel si na ulici vyhlédl mladíka, a dal se s ním do řeči. Vždy poškozeného obvinil, že jej udal policii, nebo že napadl jeho bratra, a že za to bude platit. S touto historkou a pod pohrůžkou násilí (v jednom případě dokonce přiložil své oběti ke krku nůž) dosáhl toho, že jej poškození poslechli, telefon zastavili a peníze mu dali.
Těchto skutků spáchal deset, bylo mu sděleno obvinění, ale vazbě se vyhnul. Ani toto jej však neodradilo od dalšího skutku. Ovšem… Při dalším pokusu ho zpozoroval policista, který je znal a sledoval ho. Na místě jej zadržel. Po tomto skutku již putoval do vazební věznice.
Celkově způsobil více než osmnácti tisícovou škodu. V současné chvíli již statní zástupce podal obžalobu. Mladý násilník se dopustil trestných činů loupeže, vydírání a krádež.
 
Pil, řídil, boural
 
Obvinění z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti si vyslechl osmatřicetiletý muž z Hlučína.
 
V Ostravě Hrabové na ulici Paskovské došlo k dopravní nehodě. Stalo se tak 11. 5. 2014 krátce po osmé hodině ranní. Výše zmíněný muž řídil své vozidlo Mercedes Benz po předchozím požití alkoholu. Řidič nezvládl projíždění levotočivé zatáčky, vyjel mimo komunikaci do příkopu a narazil do betonového sloupu s elektrickým vedením.
Důsledkem byl zkrat elektrického vedení a přerušení dodávky elektrické energie pro zhruba 50 objektů. To ovšem nebylo vše. Muž poškodil plot blízkého rodinného domu a navíc díky přelomenému sloupu, který byl nakloněn do vozovky, došlo k možnému ohrožení provozu na ulici Paskovské. Dopravní podnik byl nucen odklonit dvě autobusové linky.
Policisté řidiči naměřili více jak jedno promile alkoholu v dechu. Škodu poškození vyčíslili na více jak padesát tisíc korun. Škoda na vozidle pak činí tři sta tisíc. Trestní zákon za tyto trestné činy stanoví až tříletý trest odnětí svobody.
 
Bezpečnostní akce přináší ovoce
 
Od počátku letošního roku probíhají v centru ostravské zábavy, tedy na Stodolní ulici a ulicích přilehlých, opakované bezpečnostní akce.
 
Společné akce uniformovaných policistů a kriminalistů jsou reakcí na zvýšený nápad trestné činnosti v této lokalitě. A nutno říci, že přesně plní svůj účel.
V rámci této akce byla, mimo jiných, zadržena i třiadvacetiletá žena. Té kriminalisté prokázali devět skutků. Od začátku letošního roku do začátku března odcizila devět dámských peněženek. Nutno říci, že poškozené jí její činnost svou nepozorností a nedbalostí značně usnadnily. Peněženky, ale také mobilní telefony kradla z kabelek, které měly poškozené při sobě.
Mladá žena způsobila škodu za více než 21 tisíc korun. Kromě krádeže se dopustila i trestného činu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Některé platební karty, které našla v peněženkách společně s penězi a osobními doklady, použila i při placení v obchodech.
Trestní zákon stanoví za spáchání výše uvedených trestných činů až tříletý trest odnětí svobody. Tyto krádeže totiž nebyly prvními, které obviněná spáchala. Již v minulosti byla odsouzena.
V souvislosti s touto lokalitou je také nutné říci, že mnoho případů zejména násilného charakteru je oznamováno podnapilými osobami. Při následném prověřování kriminalisté často zjistí, že skutek se buď vůbec nestal, či se stal úplně jinak, než bylo oznámeno. Tato „oznámení“ pak často kriminalisty zatěžují a zdržují při prověřování faktických oznámení.
 
 
por. Mgr. Petr Svoboda
 tel. 974 725 208

vytisknout  e-mailem