Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu

Motocyklisté, buďte na svých vyjížďkách opatrní! 

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani sebekvalitnější výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí.
 
Při jízdě na motocyklu je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje, pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech nebo je povrch silnice je pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují nejvýrazněji při změně počasí, zejména pokud je povrch vozovky vlhký. Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky.
 
Policie upozorňuje všechny motorkáře, aby dbali opatrnosti a jízdě na motocyklu věnovali zvýšenou pozornost. Všichni, kteří usedají za řidítka svých silných strojů, by si měli uvědomit, že zdraví a život jsou nenahraditelné a nejcennější hodnoty, které člověk má.
Proto je důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly a výsledkem je pak havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky.
 
Majitelé motocyklů velice často nedodržují nejvyšší povolenou rychlost a svůj motocykl pak na silnici nezvládnou. "Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci dohledu nad silničním provozem v průběhu celého letošního roku. Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly," říká vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Jan Kostečka s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
29. května 2012

vytisknout  e-mailem