Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Motoristé pozor na silnicích

Dodržujte zákony 

     Zimní období je nepříjemné asi pro většinu občanů a výjimkou samozřejmě nejsou ani motoristé. Namrzlé a zasněžené vozovky přinutí leckterého řidiče k tomu, aby raději vůz nechal na parkovišti a do místa určení se dostal třeba prostřednictvím veřejné dopravy. Je mezi námi ale mnoho takových, co tuto možnost nemají a i v nepříznivém počasí jsou nuceni za volant usednout. Jak se správně chovat, abychom se z cesty vrátili živí a zdraví?
     V první řadě si hlídat rychlost vozidla. Nutno podotknout, že nedodržování rychlosti ze strany motoristů trápí plzeňské dopravní policisty po celý rok, proto často a v nepravidelných intervalech provádějí dopravně bezpečnostní akce se zaměřením právě na rychlost. Ale v nepříznivém počasí je mnohdy i jízda v normě maximální povolené rychlosti riskantní. Je sice pravda, že v obecné rovině můžeme například v obci jet rychlostí 50 kilometrů v hodině, pokud není stanoveno jinak, ale zároveň silniční zákon stanoví, že řidič je povinen přizpůsobit rychlost vozidla zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla, stavu vozovky a povětrnostním podmínkám. Smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. Zároveň se plně věnovat řízení a hlavně chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní. V praxi to znamená, že pokud okolnosti nedovolují jet maximální povolenou rychlostí, sníží ji motoristé tak, aby se nikomu nic nestalo. V minulém roce zaznamenal silniční zákon novelizaci a jedno z ustanovení, které zasáhla změna, je povinnost užít zimní pneumatiky. Z okrajů vozovek zmizely dopravní značky s upozorněním, že je pro průjezd úseku v zimním období potřeba zimních pneumatik. Nově zákon říká, že nutnost použití zimních pneumatik má řidič v období od 1. listopadu do 31. března. A to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza anebo lze z povětrnostních podmínek předpokládat, že se během jízdy vytvoří. To platí pro vozidla s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm. Tato povinnost se nevztahuje na pneumatiky pro nouzové dojetí. I dodržování vzdálenosti mezi vozidly je důležitou skutečností, kterou lze najít v silničním zákoně pod patřičným paragrafem a kterou by měl každý motorista znát.
     Opatrní by měli být ale i další účastníci silničního provozu, a to chodci. I na ně se vztahují ustanovení silničního zákona. Před vstupem do vozovky se přesvědčit, že může přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky silničního provozu. V prostoru vozovky se nesmí bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Samozřejmostí zůstává, že chodec bude vozovku přecházet na místech k tomu určených.
     V každém případě je nejdůležitější jezdit co nejbezpečněji a chovat se ohleduplně k druhým tak, aby se každý vrátil ke svým rodinám v pořádku.
 
nprap. Simona Čejková
7. února 2012

vytisknout  e-mailem