Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Motorkář ujížděl policistům, naboural pět vozidel

LIBEREC - Ve středu krátce po poledni ujížděl policistům v centru Liberce řidič motocyklu. Následně poškodil pět vozidel. Ukázalo se, že má zákaz řízení motorových vozidel. 

Ve středu 6. dubna 2016 krátce po dvanácté hodině polední chtěla hlídka policistů z oddělení hlídkové služby Liberec zastavit a zkontrolovat na křižovatce ulic Metelkova a Jungmannova řidiče motocyklu Honda CBR. Motorkář jel ulicí Metelkova ve směru k ulici Jungmannova. Motohlídka použila k zastavení motocyklu zvukové a výstražné zařízení doplněné o červený nápis STOP POLICIE, přičemž řidič na toto znamení k zastavení nereagoval a dál pokračoval v jízdě ve směru na silnici č. I/35. Při vjíždění na křižovatku ulic Jungmannova a Žitavská nerespektoval na semaforu světelný signál "Stůj", a i přesto s motocyklem odbočil du ulice Žitavská. Následně najel na silnici I. třídy č. 35 ve směru na Děčín, kde pokračoval ve své spanilé jízdě vysokou rychlostí, aniž by respektoval  zvukové a výstražné zařízení poilcejní hlídky, která jela za ním. Na daném úseku silnice byl omezen provoz z důvodu dopravní situace, a to zúžení vozovky do jednoho jízdního pruhu. Řidič motocyklu začal na vzniklou situaci reagovat prudkým bržděním, přičemž nezvládl řízení motocyklu a upadl s ním na vozovku. Dále pokračoval s motocyklem po zemi vpřed, kde způsobil dopravní nehodu. Narazil tak do posledního vozidla stojícího v koloně vozidel, osobního vozidla Ford Focus, které stálo v tu dobu v pravém jízdním pruhu. Po střetu zůstal řidič motocyklu ležet na vozovce a v jízdě pokračovala po zemi mezi pravým a levým jízdním pruhem vpřed již samotná motorka, která postupně poškodila další čtyři vozidla stojící v koloně. Došlo k poškození vozidel Renault Espace, Mercedes - Benz, Renault Trafic a Audi 80. Po střetu s posledním vozidlem Audi 80 zůstal  motocykl zaklíněn  pod zadní částí vozidla. 

Při této dopravní nehodě utrpěl blíže nespecifikované zranění pouze 36letý řidič motocyklu, kterého z místa dopravní nehody převezlo vozidlo Zdravotnické záchranné služby do Krajské nemocnice Liberec. Na poškozených vozidlech vznikla předběžná škoda 175 tisíc korun. Policisté provedli u všech zúčastněných řidičů orientační dechové zkoušky na alkohol přístrojem Dräger, jejichž výsledky byly negativní. Řidič motocyklu byl policistům znám, proto jej chtěli zastavit. Má totiž Okresním soudem v Semilech uložen zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, platný až do roku 2022. Od roku 2010 se přečinu Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání dopustil již několikrát.  

Policisté u řidiče motocyklu zajistili odběr krve k provedení odborného vyšetření na přítomnost omamných a psychotropních látek. Dále policisté nechali z důvodu tvoření překážky v silničním provozu a z důvodu nezabezpečení motocyklu proti krádeži z místa nehody odtáhnout smluvní odtahovou službou. Jak navíc policisté prohlídkou motocyklu zjistili, motorka neměla navíc platnou technickou kontrolu. 

Ještě téhož dne policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení k přečinu "Maření výkonu úředního rozhodnut a vykázáníí", za které mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. 
 

7.4.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem