Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Motorkáři – ohrožení rytíři silnic

Jihočeský kraj – Základní pravidla bezpečné jízdy na motocyklu.  

Motorkáři jsou často označováni jako rytíři silnic. Bohužel patří mezi ty, kteří při dopravních nehodách utrpí ta nejvážnější zranění nebo přijdou o život. Mezi
společné logo.png
motorkáři je řada mladých řidičů a ti mají mnohdy tendence k přílišnému riskování, které je spojeno ať už s rychlou jízdou nebo s přílišnou horlivostí a nepozorností.
 
V loňském roce se na jihočeských silnicích stalo 147 dopravních nehod motocyklů. Při těchto nehodách 8 osob zemřelo, 20 osob utrpělo těžká zranění a 98 zranění lehká. V 11 případech byl na vině alkohol. Motocyklisté by si měli být vědomi, že i pro ně platí pravidla, která musí dodržovat a že js právě pro ně jsou mnohdy velmi specifická:
 
Buď v klidu – stres, únava, podráždění, nervozita nepatří na silnici, vybíjet si agresi na motorce není ten nejlepší nápad. Proto buďte v klidu a nedělejte chyby.
 
Nikdy nemáš 100 % přednost – motorka je menší a její jezdec je zranitelnější než ostatní účastníci v dopravě. I když máte podle předpisů přednost, vždycky počítejte s tím, že vám může někdo vjet do jízdní dráhy. Střet pak motorkáře bolí více než řidiče vozidla. Plech versus kombinéza, to je nerovný souboj.
 
Video BESIP: Nebezpečí pro motorkáře
 
Správná výbava je základ – na oblečení a doplňcích byste rozhodně neměli šetřit. Používejte opravdu kvalitní oblečení, určené přímo na motocykl, hodně pestré – to aby vás bylo co nejvíce vidět. Přilba na motorce je POVINNÁ. Vyberte si helmu homologovanou, která vám bude sedět a bude účinná. Veškeré chrániče, vložky na oblečení by měly mít svoji bezpečnostní atestaci. Bez rukavic nejezděte, ochrání vás před bolestivými zraněními při kontaktu s asfaltem. Boty musí být pevné, přinejmenším nad kotníky. Základem je také ochrana zad v podobě páteřového chrániče.
 
BESIP doporučuje několik rad pro bezpečnou jízdu:
1. Pozice na motorce -  sedět musíte tak, abyste nebyli v nepohodlí a křeči – motorku se snažte řídit hlavně přenášením váhy celého těla, a ne silou jen pomocí rukou.
 
2. Buďte aktivní - rozhlížejte se před sebe, vyhledávejte potencionální nebezpečí. Vaše oči musí neustále pendlovat mezi horizontem a místem těsně před vámi. Kromě toho, vaše oči musí sledovat zpětná zrcátka a situaci po stranách.  Nepolevujte v pozornosti a neustále vyhodnocujte okolní situaci – „otupět“ za řídítky je jedno z největších nebezpečí. Nezůstávejte očima na jednom místě déle než asi 2 sekundy. Znovu si zopakujte pohyby očí: situace před vámi – horizont - situace za vámi. A zase periferní vidění.
 
3. Snažte se být viditelní - samozřejmostí je rozsvícený hlavní světlomet. Dávejte včas najevo své úmysly a vyžaduje-li to situace, je-li to nutné k odvrácení hrozícího nebezpečí, neváhejte být i slyšitelní. A také v případě, předjíždíte-li ve vyšší rychlosti. Buďte připraveni na cokoliv, když jiný účastník silničního provozu váhá, nebo se chystá udělat něco divného.
 
4. Do zpětných zrcátek se určitě podívejte:
  • před zapnutím ukazatelů směru;
  • před vyjetím nebo před změnou směru;
  • před přejetím z pruhu do pruhu;
  • než začnete brzdit;
  • než zahájíte předjíždění.
Nestačí-li informace o provozu za námi zprostředkovaně přes zpětné zrcátko, je dobré se navíc krátce ohlédnout.
 
5. Bezpečné brzdy - motorku není tak snadné zastavit jako třeba auto. Brždění je umění, které je pro motocyklistu bezpochyby nejdůležitější. Je to jeden z hlavních způsobů, jak přežít.
 
6. Jízda ve dvou má svá specifika – spolujezdec se nesmí v zatáčkách naklánět na druhou stranu od jezdce. Spolujízda je záležitostí především důvěry. Každý řidič by měl svého pasažéra vše včas dopředu naučit, protože při samotné jízdě je už pozdě.
Video BESIP: Tandemista
 
Další důležité rady naleznete na webových stránkách BESIPu, které se věnují motocyklistům,viz: BESIP - motocyklista
 
Nezapomínejte vždy jezdit bezpečně a dodržovat rychlost. Zbytečným riskováním už přišlo o život mnoho motorkářů. Nepřeceňujte proto své síly a jezděte tak, abyste vždy dorazili bezpečně do svého cíle. ZASTAVTE JÍZDU SMRTI!
Logo ZASTAV JÍZDU SMRTILogo ZASTAV JÍZDU SMRTI
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
5. června 2014

vytisknout  e-mailem