Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Motorkáři pod zorným polem vrtulníku

JABLONEC N.N. - Jízdu motocyklů kontroloval i vrtulník 

Problematika výchovy motorkářů k správné a bezpečné jízdě je běh na dlouhou vzdálenost. Již několik let se mnoho lidí snaží usměrnit adrenalin v těle čerstvých či již zkušených motorkářů. Vylepšuje se dopravní značení silnic, zvyšuje se počet potřebných upozorňujících cedulí na nebezpečná místa a samozřejmě se pořádají i speciální dopravní akce, kdy jsou monitorovány vybrané úseky silnic, na kterých motorkáři rádi zkoušejí své umění. Jejich zkoušky jdou často až za hranice možností. Velmi pak záleží i na počasí, protože mokrá či namrzlá vozovka je ještě záludnější než obvyklá. V Libereckém kraji je jedním z oblíbených úseků motorkářů úsek tzv. ,,Železnobrodských zatáček“, konkrétně silnice I/10 vedoucí od Železného Brodu na Loužnici a dále až na Desnou.
V neděli 15.května úderem 13,00 hodin se ve výše zmiňovaném úseku rozběhla velká dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu dodržování předepsaných ustanovení zákona o silničním provozu účastníky silničního provozu, zejména na kontrolu dodržování povolené rychlosti a způsob jízdy řidičů vozidel. Vzhledem k tomu, že předmětem zájmu policistů měly být i přestupky motorkářů, byl do akce nasazen vrtulník, který může odhalit přestupek této skupiny řidičů a následně i sledovat případného přestupce při jeho snaze ujet z místa činu. Policie do akce nasadila i policejní motocykly, které jsou ve výbavě krajského dopravního družstva z Liberce. Desítka policistů a policejní vrtulník kontrolovala po více než 4 hodiny rozsáhlé území těchto zatáček. V síti policistů uvízlo 6 řidičů motorových vozidel. Jejich proviněním bylo nedodržení předepsané rychlosti. Na pokutách těchto šest viníků zaplatilo částku 6 000 Kč. Nedělní počasí svými teplotami nevylákalo příliš mnoho řidičů motocyklů k jízdám a ti, kteří vyjeli, jeli podle předpisů. Pro policisty potěšující závěr je, že žádný motocyklista nebyl pokutován.
Policisté však ,,neusínají na vavřínech“ a do dalšího období již dnes plánují obdobnou akci, která nemusí mít tak pozitivní výsledek jako ta nedělní.

Kontrola z vrtulníkuKontrola z vrtulníku


por.Mgr.Ludmila Knopová
16.5.2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

 

vytisknout  e-mailem