Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Motorkáři předjížděli na D1 zprava

KRAJ VYSOČINA: Víkendové nehody si vyžádaly jedno úmrtí  

V průběhu uplynulého prodlouženého víkendu se na silnicích na území celého kraje Vysočina uskutečnila dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu. Na dálnici D1 policisté uložili ve čtvrtek 7. května třem ruským motorkářům kauce v celkové výši 18 000 korun. Tito motorkáři překročili nejvyšší povolenou rychlost a navíc předjížděli na dálnici D1 ostatní vozidla zprava.
 
Do dopravně bezpečnostní akce se v celém kraji v průběhu čtyř dnů zapojilo 156 policistů dopravní, pořádkové i cizinecké policie, kteří kontrolovali řidiče nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd. V rámci dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali v průběhu celého prodlouženého víkendu celkem 1 472 vozidel a při kontrolách zjistili 341 dopravních přestupků. Celkem 329 přestupků vyřídili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 140 100 korun. Dvanáct přestupků oznámili policisté k vyřízení správnímu orgánu do správního řízení. Ve 158 případech policisté při kontrolách zjistili, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost, kdy 153 přestupců zaplatilo na místě blokovou pokutu v celkové výši 86 300 korun a pět jich policisté oznámili do správního řízení.
 
Policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov prováděli v rámci dopravně bezpečnostní akce ve čtvrtek 7. května odpoledne výkon služby na dálnici D1 a krátce před čtrnáctou hodinou zjistili spáchání přestupkového jednání ze strany řidiče motocyklu BMW s ruskou registrační značkou. Řidič motocyklu předjížděl na 135. kilometru ve směru na Prahu zprava osobní vozidlo, které jelo v levém jízdním pruhu. Policisté motocyklistu zastavili na 122. kilometru dálnice a na parkovišti provedli kontrolu řidiče i motocyklu. U motorkáře provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Ve stejnou dobu policisté zastavili druhého motocyklistu na motocyklu BMW. Jednalo se také o státního příslušníka Ruska. Tento motorkář předjížděl zprava osobní vozidlo, které jelo v levém jízdním pruhu. Dechová zkouška byla negativní a všechny osobní doklady i doklady k motocyklu byly v pořádku. Pár minut poté zastavili policisté dalšího ruského motorkáře, který projížděl po dálnici rychlostí 186 kilometrů v hodině a navíc předjížděl zprava osobní vozidlo, které jelo v levém jízdním pruhu. I tohoto řidiče policisté zkontrolovali a vyzvali k provedení dechové zkoušky, jejíž výsledek byl negativní.
 
Vzhledem k tomu, že se ve všech třech případech jednalo o cizí státní příslušníky, kteří by se mohli v České republice vyhýbat správnímu řízení, policisté využili svoji zákonné možnosti a uložili na místě kauci v celkové výši 18 000 korun, tedy každému motorkáři ve výši 6 000 korun.
 
V průběhu víkendové dopravně bezpečnostní akce policisté zjistili u jednoho řidiče, že usedl za volant pod vlivem alkoholu.Někteří řidiči při jízdě nepoužili bezpečnostní pásy – těchto řidičů odhalili policisté celkem pětadvacet. V jednom případě řidiči převáželi ve svém vozidle dítě, ale rodiče nepoužili zádržné dětské systémy. Na silnice vyjeli také řidiči, kteří nevěnovali dostatečnou pozornost technickému stavu svých vozidel. Policisté při kontrole zjistili, že 42 kontrolovaných vozidel je v nevyhovujícím technickém stavu. Dva řidiči nepředložili při silniční kontrole platný řidičský průkaz. Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově zjistili, že jeden řidič neměl při jízdě po dálnici vylepenou platnou dálniční známku.
 
O prodlouženém víkendu docházelo na silnicích našeho kraje také k dopravním nehodám. Během tří dnů – od pátku do neděle - policisté na Vysočině šetřili 36 dopravních nehod a dalších jedenáct dopravních nehod si řidiči vyřešili cestou sepsání euroformuláře. Jedna dopravní nehoda skončila tragicky – v obci Radkov na Jihlavsku po nárazu osobního vozidla do stromu zemřela šestapadesátiletá řidička. Další dvě osoby utrpěly při víkendových dopravních nehodách těžké zranění a 16 osob utrpělo lehké zranění. Ve třech případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
12. květen 2015
 

vytisknout  e-mailem