Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mravenčí práce detektivů přinesla úspěch

Ve čtvrtek 11.9.2008 byla zadržena organizovaná skupina podezřelá z krádeže vloupáním do bankomatů 

Ve čtvrtek 11.9.2008,  v časných ranních hodinách při rozsáhlé bezpečnostní akci byli zásahovou jednotkou Policie ČR správy Jihomoravského kraje Brno ve spolupráci české, maďarské, německé a slovenské policie zadrženi tři muži (39 a 53 let) z Maďarska, kteří jsou podezřelí z vloupání do bankomatů v České republice, Německu, Slovensku, Maďarsku a dalších státech.
 
Obvinění muži byli zadrženi na dálnici D2 směr Břeclav hned po tom, co se pokusili vloupat do bankomatu v Hustopečích. Nejdříve se vloupali do pekařství, kde byl bankomat umístěn. Za pomoci speciální svářecí sady propálili dva otvory do schránky bankomatu a měli volný přístup k penězům. V tu chvíli však byli vyrušeni náhodným kolemjdoucím, který vše oznámil policii.
 
V dubnu 2007 byl zřízen na Policejním prezidiu, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování speciální pracovní tým "WITHOUT BORDERS“, který se zabýval závažnou organizovanou trestnou činnost na bankomatech v České republice. Mimo ostatní aktivity rozpracovával vloupání do bankomatů za použití speciální svářecí soupravy. Bylo zjištěno, že za použití tohoto zařízení byla prováděna vloupání do bankomatů po celé České republice. Pokaždé se jednalo o stejný způsob provedení. Finanční hotovost byla odcizována tak, že byl v zadní části bankomatu vypálen otvor.
 
Tímto způsobem byla od roku 2005 v České republice zjištěna série 81 trestných činů krádeží vloupáním do bankomatů se škodou 50 mil. Kč. V roce 2005 to bylo 52 případů, rok 2006 přinesl 15 případů. V roce 2007 byly evidovány 4 případy a v roce 2008 je vyhodnoceno do série 10 vloupání tímto způsobem.
 
Všem třem mužům bylo sděleno obvinění pro pokus trestného činu krádeže ve spolupachatelství (§ 247 odst. 1b, 3b) dle § 8/1 tr. zákona, formou spolupachatelství dle § 9/2 tr. zákona) a poškozování cizí věci ve spolupachatelství (§ 257/1 tr. zákona, formou spolupachatelství dle § 9/2 tr. zákona). Muži svým jednáním způsobili škodu ve výši 1 108 000,-Kč. V tuto chvíli se rozhoduje, zda na muže bude uvalena vazba.
 
 
                                                                                                      pplk. Mgr. Pavla Kopecká

vytisknout  e-mailem