Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

MŘP Ova - žádost o informace

Žadatel žádá informace ohledně založení věci. 

Žádost o informace, cituji: 
„Vážení,
došlo mi od Vás vyrozumění č.j. ...................... ze dne .........., (dál Vyrozumění) že jste tento spisový materiál uložili Ad Acta k případnému pozdějšímu využití.
V této souvislosti stanoví ústavní článek 2, odstavec „(3) Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, mezích a způsoby, které stanoví zákon“, což je téměř shodné se zněním článku 2, odstavce (2) Listiny základních práv a svobod:„Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanoveným zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví“.
Dále zákon č. 141/1961 Sb. trestní řád v platném znění v § 159a „odložení nebo jiné vyřízení věci“, stanoví v odst. 
„(1) Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží usnesením, jestliže není na místě vyřídit věc jinak. Takovým vyřízením může být zejména:
a) odevzdání věci příslušnému orgánu k projednání přestupku nebo jiného správního deliktu nebo
b) odevzdání věci jiného orgánu ke kázeňskému nebo kárnému projednání“
Ve Vyrozumění je také napsáno:
Na základě zaslané žádosti o vyjádření k celé věci, bylo od ..............................zjištěno, že ..................... v celé věci postupoval zcela v souladu…
V návaznosti na předchozí v rámci práva na informaci dle zákona č. 106/1999 Sb. žádám k obsahu Vyrozumění sdělit:
1) jak znějící ustanovení kterého zákona (pokud vůbec nějaké takové je) Vám umožnilo bez vydání usnesení o odložení věci, odložit spis „Ad Acta“, takže proti tomu není možno uplatnit opravný prostředek?
2) Jakou formulací v oznámení jsem tvrdil, že stavební úřad má povinnost vkládat do katastru nemovitostí „právo stavby“, když o takový vklad má v případě zájmu samozřejmě požádat na katastrálním úřadu samotný stavebník?
3) Zda Vám byla fyzicky doložena smlouva „o právu provést stavbu“ ze ....................?
4) Žádám o informace, obsažené ve Vašem návrhu podnětu prošetřit celé oznámení a to poskytnutím kopie Vašeho návrhu textu podnětu,
5) poskytnout mi informace, obsažené ve Vaší žádosti na obvodní úřad, a to poskytnutím její kopie,
6) sdělit, zda o možná jen ústním vyjádření pana ....................... je vyhotoven nějaký úřední záznam, a pod ano
7) poskytnout mi informace v záznamu obsažené, a to poskytnutím jeho kopie. Pokud však pan ................... poskytl vyjádření písemné,
8) poskytnout mi informace, obsažené v písemném vyjádření .................., a to poskytnutím jeho kopie. …“
Povinný subjekt žádost posoudil a žadateli poskytuje následující informace: 

Odpověď:
K bodu 1) Vzhledem k tomu, že ve věci nebyly zahájeny úkony trestního řízení, věc nemohla být odložena dle ustanovení § 159a trestního řádu. Věc byla administrativně ukončena tzv. založením, neboť v oznamovaném jednání nelze spatřovat podezření z přestupku či jiného správního deliktu. Jedná se o tzv. šetření dle zákona a Policii České republiky, kde je uvedeno, že policista před zahájením úkonů trestního řízení z vlastní iniciativy nebo na základě podnětu jiné osoby anebo orgánu za účelem získávání poznatků o trestné činnosti vyhledává, odhaluje, a je-lito potřeba i dokumentuje skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin. V tomto konkrétním případě nedošlo k zahájení úkonů trestního řízení, proto věc byla administrativně ukončena „založením“.
K bodu 2) Z Vašeho podání vysvětlení ze dne ................ lze citovat pouze následující: „…....................."
K bodu 3) Smlouvu ze ..............................  „ o právu provést stavbu“ nemáme fyzicky doloženou u spisového materiálu.
K bodu 4) V příloze č. 1 poskytujeme kopii dokumentu: „zaslání podnětu k přezkoumání postupu stavebního úřadu ÚMOb Ostrava - Jih„
K bodu 5) V příloze č. 2 poskytujeme kopii dokumentu: „žádost o podání zprávy“
K bodu 6, 7, 8) V příloze č. 3 poskytujeme kopii dokumentu: „žádost o podání zprávy“

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
 

vytisknout  e-mailem