Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Munice v bytě

Písek – Pyrotechnici z bytu sběratele odvezli čtyři dělostřelecké náboje k dalšímu zkoumání. 

Během včerejšího dne řešili písečtí policisté, kriminalisté a pyrotechnici případ značného množství munice v panelákovém bytě sběratele v Písku. Policisté 
municemunice
municemunice
 se případu věnovali s vysokou prioritou, a to také z důvodu, že případ měl souvislost s nedávným případem výbuchu v panelákovém bytě v Praze. Písecký sběratel je v příbuzenském vztahu s mužem z Prahy a i on se věnuje stejné zálibě. Mladý muž měl doma desítky kusů munice od nábojů, ručních granátů až po letecké pumy.
 
Policisté byt muže střežili, aby nedocházelo k další manipulaci s municí, až do doby, kdy soud vydal povolení k domovní prohlídce. V osmnáct hodin pyrotechnici s kriminalisty a sběratelem zahájili prohlídku, během které zkontrolovali na desítky kusů munice. Čtyři kusy protipancéřových dělostřeleckých nábojů zajistili a převezli k dalšímu zkoumání.
Policisté náročnou prohlídku a kontrolu munice skončili až v půlnoci.
 
Dle vyjádření policejních pyrotechniků je sbírka nevšední a obsahuje i raritní "kousky". Na první z fotografií je zachycena kompletní školní protitanková řízená střela 9K14M (Maljutka) ruské výroby pro boj s tanky a jinými pohyblivými cíly na vzdálenost 500 až 3000 metrů a vedle tělo rakety. Více než sto kusů munice pochází především z východní Evropy z doby od 1. Světové války až po současnost. Jedním ze zajímavých kousků je také protitanková mina ze Švédska.
 
 
por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pispisek@mvcr.cz
18. září 2012

vytisknout  e-mailem