Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Muž chtěl prodat komodu, ale přišel o peníze

OLOMOUC - Muž při prodeji komody naletěl podvodníkovi a přišel o téměř 150 tisíc. 

Ve středu 29. května se na olomoucké kriminalisty obrátil 48letý muž, který se měl stát obětí podvodného jednání. Muž nabízel prostřednictvím jednoho inzertního portálu k prodeji komodu. Na inzerát zareagovala osoba, která nabídla, že dopravu zajistí prostřednictvím kurýra Balíkovny. S touto nabídkou prodávající souhlasil. Zájemce následně poškozenému zaslal odkaz s podvrženými stránkami, které se tvářily jako ty Balíkovny. Na těchto stránkách se muž přihlásil do svého internetového bankovnictví a provedl potvrzení přes smart klíč. Poté si však všiml, že peníze za komodu neobdržel, ale naopak z jeho účtu odešlo prostřednictvím platby kartou několik plateb v celkové výši 149 tisíc korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za který hrozí v případě prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby nikdy nereagovali na přijaté neznámé odkazy a už vůbec do nich nezadávali údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví. Ve většině případů se jedná o podvržené odkazy.

prap. Mgr. Ivana Skoupilová
29. května 2024

vytisknout  e-mailem