Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Muž co okrádal seniorky, je již za mřížemi

LIBEREC - Celkem čtyři krádeže a jednu loupež má na svědomí 31letý muž z Českolipska. Počátkem prosince během pěti dnů okradl pět seniorek.  

První prosincové dny panoval neklid mezi obyvateli v ulicích městské čtvrti Králův Háj v Liberci. Po dobu pěti dnů zde bylo obdobným způsobem okradeno celkem pět seniorek a všechny krádeže směřovaly k jednomu a témuž pachateli. 

První krádež se odehrála poslední listopadový den krátce před půl třetí hodinou odpoledne. V ulici Aloisina výšina překvapil muž 81letou ženu na chodníku před domem. Vytrhl jí z ruky tašku s osobními doklady, písemnostmi, finanční hotovostí, kartou OPUS CARD a osobními věcmi a z místa následně utekl. Ženě vznikla škoda přes 4 tisíce korun.

Podobným způsobem se odehrávala i další krádež, tentokrát o dva dny později 2. prosince 2015 po jedné hodině odpoledne. Nyní okradl pachatel 72letou ženu v ulici Slovenského národního povstání. I tato žena přišla o dámskou kabelku s osobními doklady, finanční hotovostí, platební kartou, o mobilní telefon a klíče. Z platební karty následně vybral 200,- korun z bankomatu v areálu vysokoškolských kolejí Technické univerzity v Liberci. Této ženě vznikla škoda za bezmála 1400,- korun. 

Téměř stejný scénář jako v předešlých případech měla i další krádež, která se stala den poté, tedy 3. prosince 2015  krátce po deváté hodině ráno. Tentokrát pachatel překvapil 75letou seniorku v ulici Vojtěšská. Z ruky jí vytrhl kabelku a následně utekl. I tato žena přišla o osobní doklady, peníze a klíče, kdy jí vznikla škoda za téměř 1400,- korun. 

Další krádež na sebe neneachala dlouho čekat. Ještě tentýž den v dopoledních hodinách přepadl muž v ulici Březinova 95letou ženu. Před jejím domem k ní přišel zezadu a chytil jí za nákupní tašku, kterou se jí snažil vytrhnout z ruky. Poté, co se žena zloději bránila a nechtěla svoji tašku pustit, strhl ji  na zem. Pachatel s kabelkou z místa následně utekl a způsobil seniorce škodu za bezmála 1500,- kroun. Žena však utrpěla při pádu zranění, se kterým byla následně ošetřena v Krajské nemocnici Liberec. 

Na poslední krádež se vydal muž 4. prosince do stejné ulice jako v jednom z předchozích případů. I v tomto případě si ke krádeži vybral dopolední dobu.  V ulici Aloisina výšina vytrhnul dámskou kabelku 81leté ženě. Kromě osobních dokladů, peněz, klíčů, přišla žena i o různé písemnosti, poukázky Tesco a léky a vznikla jí škoda za bezmála 4 tisíce korun. Co je ale mnohem horší, utrpěla také zranění, se kterým skončila na ošetření v liberecké nemocnici. 

Policisté z obvodního oddělení Liberec - Vratislavice, kteří se původně všemi případy zabývali, jim věnovali velkou pozornost a maximální úsilí. Zároveň se při pátrání po pachateli obrátili s žádostí o pomoc na Městskou policii Liberec a výborná spolupráce těchto dvou složek přinesla brzy toužené ovoce. Ve velmi krátkém čase, již čtvrtý den od poslední krádeže, se podařilo pachatele zadržet. Na základě posyktnutého popisu pachatele, který dali k vratislavičtí policisté k dispozici městským strážníkům, si v dané lokalitě městský okrskář všiml podezřelého muže, který odpovídal popisu. Uvedený muž upoutal strážníkovu pozornost, tím že se v  této čtvrti jen tak bezcíleně procházel. Vzhledem k tomu, že nabyl strážník podezření, že by se mohlo jednat o pachatele krádeží, vyzval jej k prokázání totožnosti. Muž však neměl u sebe žádné doklady, proto jej společně s přivolanou hlídkou předvedli společně na obvodní oddělení Liberec - Vratislavice k prokázání totožnosti. Následným šetřením zjistili vratislavičtí policisté, že se skutečně jedná o pachatele loupeže a čtyř krádeží. Celou věc si následně převzali liberečtí kriminalisté. 

Muž se ke všem skutkům doznal. Všechny krádeže měl dobře promyšlené a jako oběti si vybíral vždy starší ženy, oproti němu výrazně slabší. U nich předpokládal, že budou klást minimální odpor a v jejichž silách nebude následně ho pronásledovat. Již v minulosti měl zkušenosti z krádežemi. V roce 2006 byl Okresním soudem v České Lípě odsouzen za majetkovou trestnou činnost k podmíněnému trestu odnětí svobody. V tomto případě krádežemi a loupeží napáchal škodu přesahující 12 tisíc korun. Odcizené věci, které muž nepotřeboval, ponechával v přilehlém lesíku. Některé věci se policistům podařilo následně zajistit. 

Liberečtí kriminalisté již proti muži zahájili trestní stíhání pro zločin loupeže a dále pro přečin krádeže spáchaný několika dílčími útoky jako pokračující trestný čin a v neposlední řadě pro přečin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Zároveň policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí muže do vazby. Obviněný muž je v současné době nezaměstnaný a má dluhy. Tresnou činnost páchal, aby uhradil své závazky. S největší pravděpodobností jediným zdrojem jeho příjmů bylo páchání trestné činnosti, proto v případě ponechání na svobodě, by dále mohl v páchání trestné činnosti pokračovat. Druhým důvodem vazby je, že by mohl uprchnout či se skrývat, aby se tak vyhnul trestnímu stíhání. Tento návrh soudce akceptoval a muž tak skončil za mřížemi vazební věznice.

V případě odsouzení mu hrozí až 10letý trest odnětí svobody. 
 

23.12.2015
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem