Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Muž dlouhodobě týral svou ženu, nakonec ji pořezal

Agresivního muže policisté vykázali, soud na něj uvalil vazbu.  

 

Zlín – Zlínští kriminalisté dokončili práci na dalším případu krutého domácího násilí. Z tohoto trestného činu jsme obvinili staršího muže ze Zlína, který dlouhodobě a opakovaně psychicky i fyzicky trýznil svou asi padesátiletou manželku.

 

K násilí v domácnosti docházelo už od poloviny roku 2004. Muž svou ženu fackoval, bil pěstmi do hlavy, ničil její oblečení, vyhazoval ji z bytu, nebo jí naopak zakazoval z něj vycházet. Týrání vyvrcholilo letos na podzim. V pondělí 10. listopadu večer ženě, která ležela v posteli, přiložil ke krku asi dvaceticentimetrový nůž. Když se žena nůž snažila odstrčit, muž jí chtěl seknout do obličeje. Žena si proto před něj instinktivně zkřížila ruce a nůž jí rozřízl zápěstí pravé ruky. Manžel odešel, aniž by své paní poskytl pomoc. Ženu ošetřili až na úrazové ambulanci zlínské nemocnice a policisté násilníka okamžitě vykázali z domu.

Naši kriminalisté ve velmi krátké době shromáždili důkazy, ze kterých vyplývá, že muž se skutečně násilí a týrání dopouštěl dlouhodobě, opakovaně a vše se stupňovalo. Proto ho obvinili ze dvou trestných činů: týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě (tzv. domácí násilí) a ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Kriminalisté usoudili, že je pro ženu velmi nebezpečné ponechat obviněného na svobodě, proto ho soud poslal do vazby.

V tomto roce zlínští policisté vykázali už šest násilníků a trestný čin domácí násilí jsme měli v šestnácti případech.



Nepodceňujte domácí násilí!

V případech domácího násilí jde o násilí ve vztahu blízkých osob, jehož cílem je získat nad obětí kontrolu, převahu a moc. Odehrává se zpravidla beze svědků, za zavřenými dveřmi. Oběť zná pachatele velmi dobře, navíc mívají mnoho společného – děti, majetek, okruh příbuzných a známých. Tyto blízké vztahy blokují ochotu oběti násilí oznamovat a následně pracovat s policií. Přitom policisté patří k lidem, kteří mohou obětem pomoci.

Nikdo není povinen snášet týrání, vydírání, násilí.

Nikdo nemá právo jiného člověka ponižovat a týrat.

Chyba je v tyranizujícím násilníkovi, nikoliv v oběti!

Oběť se nemá za co stydět.

V naprosté většině případů je první projev násilí jen začátek!

Jednejte hned a nepodceňujte situaci…

16. 11. 2008, por. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem