Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž, který poškozoval majetek, byl vzat do vazby

JIHLAVSKO: Škoda, kterou muž způsobil, přesáhla 160 tisíc korun 

Ve vazební věznici skončil muž, který v Jihlavě poškozoval majetek a způsobil celkovou škodu za více než 160 tisíc korun. Jihlavští kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání již v květnu, a to v souvislosti s poškozením několika objektů v období měsíců února a března. Muž byl stíhán na svobodě a případ policisté dále vyšetřovali. Na základě šetření zjistili, že se dopustil ještě dalšího poškozování majetku a s trestnou činností neskončil ani poté, co byl v květnu obviněn. Policejní komisař rozšířil jeho trestní stíhání. „Sedmačtyřicetiletý muž z Jihlavy je obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci, přečinu výtržnictví a přečinu nebezpečného vyhrožování,“ řekl por. Mgr. Michal Olejníček, komisař oddělení obecné kriminality. Majetek obviněný muž poškodil v celkem 19 případech, nejčastěji se jednalo o poškozování vozidel a ničení majetku v areálu nemocnice. Muž byl na podaný návrh vzat do vazby.
 
Případ pro jihlavské policisty začal, když došlo v Jihlavě v pondělí 2. února k sérii poškozování majetku. V průběhu noci poškodil pachatel ve dvou případech skleněné výlohy a dále ohnul závoru vjezdu do areálu nemocnice. K dalšímu ničení majetku došlo na konci února, poškozeny byly na náměstí dvě výlohy a dvoje dveře, a následně na konci března, kdy rozbil pachatel v budově Domu zdraví dveře do čekárny u ordinace lékaře.
Na základě prověřování policisté zjistili, že se ve všech případech jedná o shodného pachatele a zjistili totožnost podezřelého muže. V květnu zahájili kriminalisté na základě shromážděných důkazů trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Jedná se o muže, který byl již v minulosti pravomocně odsouzen za různorodou trestnou činnost.  Obviněný muž byl stíhán na svobodě a případ kriminalisté dále vyšetřovali. Prověřovali podezření, že muž v Jihlavě kromě již objasněných osmi případů poškodil v době od února do května ještě další majetek.
 
Na základě prověřování případů, ke kterým v Jihlavě došlo, operativního šetření, vyhodnocení získaných poznatků, informací a zajištěných stop na místech činů kriminalisté zjistili, že je sedmačtyřicetiletý muž podezřelý z poškození dalších tří vozidel, skleněné tabule obchodního centra, výlohy restaurace a opakovaného ničení majetku v objektu nemocnice, kde se navíc dopustil výtržnosti. Další vozidlo, skleněnou výplň vchodových dveří bytového domu a závoru u parkoviště nemocnice muž poté poškodil ještě na konci září.
 
Minulý týden kriminalisté muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti zadrželi a umístili ho do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů rozšířil policejní komisař jeho trestní stíhání. Muž byl obviněn z pokračujícího přečinu poškození cizí věci a dále ze spáchání přečinů výtržnictví a nebezpečného vyhrožování.
Sedmačtyřicetiletý muž byl obviněn z toho, že v dubnu poškodil na ulici Březinova zrcátko u vozidla Toyota Yaris, dále na budově obchodního centra rozbil černou skleněnou tabuli a do výlohy restaurace na ulici Jiráskova udeřil kamenem. Na začátku května ukopl nohou zrcátko u vozidla Opel Agila zaparkovaného u křižovatky ulic Seifertova a Žižkova a v druhé polovině stejného měsíce poškodil na parkovišti na ulici Seifertova zrcátko automobilu Chevrolet.
V květnu obviněný muž v areálu jihlavské nemocnice vytrhl ze záhonu rododendron, který hodil proti dveřím, vyndal kovový rošt u dveří a jeho součásti rozházel po okolí. O den později v ranních hodinách za použití kovové tyče rozbil okno v přízemí dětské nemocnice, kde se v tu dobu v místnosti nacházel kojenec. Dítě muselo být ihned přemístěno do jiného pokoje, ke zranění ani poškození přístrojového vybavení naštěstí nedošlo.
Dále se obviněný muž v prostoru haly jihlavské nemocnice dopustil výtržnosti, když pracovnici na informacích vyhrožoval.
Poslední série poškození majetku se obviněný muž dopustil na konci září. Nejdříve ve čtvrtek 24. září v dopoledních hodinách v areálu nemocnice úmyslně ulomil závoru u parkoviště, o dva dny později rozbil na ulici Bratří Čapků dlažební kostkou sklo u pátých dveří zaparkovaného vozidla Fiat Punto a minulý týden v pondělí poškodil večer ještě skleněnou výplň vchodových dveří bytového domu na ulici Vrchlického.
 
Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. „Na základě návrhu rozhodl soud o vzetí muže do vazby,“ dodal komisař Michal Olejníček. Následně policisté obviněného muže eskortovali do věznice.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za spáchanou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na dva roky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. října 2015

vytisknout  e-mailem