Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž, který se dopustil série krádeží, je ve věznici

JIHLAVSKO: Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže 

Jihlavští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže, který se na Jihlavsku dopustil série krádeží, navíc se zde pohyboval i přes soudem uložený zákaz. Při páchání trestné činnosti se zaměřil na objekty v Jihlavě, vloupal se do dvou provozoven, kina, dvou prodejen a ordinace. Osmadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání tří trestných činů. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby. Případ kriminalisté dále vyšetřují a mimo jiné také prověřují podezření, že se muž dopustil ještě dalších krádeží.
 
Ve středu 15. července přijali policisté po jedné hodině v noci na tísňové lince 158 oznámení o vloupání do prodejny na ulici U Brány. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka. V prodejně ani v jejím okolí se nikdo nenacházel. Policisté začali ihned po pachateli pátrat, do hledání se zapojili také strážníci městské policie. Po třetí hodině v noci strážníci podezřelého muže vypátrali v podniku na Masarykově náměstí. Měl u sebe i věci, u kterých vzniklo podezření, že pocházejí nebo mohly být použity k páchání trestné činnosti. Při kontrole muže policisté zjistili, že se jedná o osmadvacetiletého muže ze Strakonicka, který má uložený zákaz pobytu na území města Jihlavy.
Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti policisté zadrželi a umístili ho do policejní cely. Zajistili i předměty, které měl u sebe, jednalo se o páčidlo a dále desítky krabiček cigaret.
Případ začali intenzivně prověřovat kriminalisté jihlavského územního odboru. Vzniklo podezření, že se podezřelý muž dopustil ještě další trestné činnosti. Kriminalisté prováděli intenzivní šetření, vyhodnocovali zajištěné stopy, prověřovali a porovnávali všechny informace z obdobných případů.
Zjistili, že se muž v předchozí době vloupal nebo se pokusil vloupat ještě do dvou jihlavských provozoven, prodejny, kina a ordinace.
 
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání osmadvacetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání pokračujících přečinů krádeže, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti již více než desetkrát soudně trestán, převážně za majetkovou trestnou činnost. Z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn v polovině letošního května, přibližně po měsíci po propuštění z věznice se už ale dopouštěl další majetkové trestné činnosti. Dále má muž na základě rozsudku Obvodního soudu v Praze mimo jiné uložený trest zákazu pobytu na území okresu Jihlava po dobu pěti let.
 
Muž byl obviněn z toho, že se v období od druhé poloviny června vloupal v Jihlavě do šesti objektů. V pondělí 22. června vnikl v noci do provozovny holičství, kde odcizil finanční hotovost. Na začátku července vypáčil okno, vloupal se do prodejny na ulici Vrchlického a odnesl si odtud peníze. Po pěti dnech se pokusil vniknout v noci do budovy copy studia, páčil tři okna, která poškodil, dovnitř se mu ale dostat nepodařilo. Neúspěšný byl i o necelý týden později při pokusu vloupat se do objektu kina. Tento týden v noci z úterý na středu vnikl oknem, které bylo pootevřené v poloze ventilace, do prostoru ordinace, kterou prohledal, nic neodcizil. Dále se vloupal ještě do prodejny na ulici U Brány, následně byl dopaden a skončil v policejní cele.
 
Vzhledem k tomu, že vznikla důvodná obava, že bude obviněný muž v páchání trestné činnosti pokračovat, podal policejní komisař státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Soud rozhodl o vzetí muže do vazby a policisté ho následně eskortovali do brněnské věznice.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují. Prověřují mimo jiné také podezření, že se obviněný muž dopustil ještě další majetkové trestné činnosti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
17. července 2015

vytisknout  e-mailem