Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž na ulici fyzicky napadl školáka

JIHLAVSKO: Násilník je obviněn ze spáchání tří trestných činů 

Jihlavští kriminalisté objasnili trestnou činnost pachatele, který na ulici bezdůvodně fyzicky napadl a zranil školáka, a dále ještě s komplicem poškodili v Jihlavě tři vozidla. Muž byl obviněn ze spáchání tří trestných činů, jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu.

K fyzickému napadení došlo v neděli 8. listopadu v Jihlavě. Kolem půl čtvrté odpoledne šel školák po chodníku na Štefánikově náměstí, kde se v té době nacházel dvacetiletý muž. Když kolem něho chlapec procházel, muž ho bezdůvodně fyzicky napadl. Muž školáka uchopil za kapuci bundy a poté ho udeřil do obličeje. Zraněný a šokovaný chlapec z místa utekl domů a následně v doprovodu svých blízkých příbuzných vyhledal lékařské ošetření.

Ihned po přijetí oznámení o napadení začali policisté na základě získaného popisu po pachateli pátrat. Při útoku utrpěl chlapec zlomeninu nosu a kontuzi hlavy. Prověřování případu převzali kriminalisté, kteří prováděli intenzivní šetření s cílem co nejrychleji pachatele dopadnout. To se jim za necelé dva týdny podařilo. Podezřelého dvacetiletého muže z Jihlavy vypátrali a na základě shromážděných důkazů zahájili jeho trestní stíhání. „Muž byl obviněn z přečinu ublížení na zdraví spáchaného na dítěti mladším patnácti let a dále přečinu výtržnictví,“ řekl por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, obviněný muž je opakovaně soudně trestaný recidivista, který byl v minulosti odsouzen zejména v souvislosti se spáchanou majetkovou a drogovou trestnou činností.

Zranění napadeného chlapce si vyžádalo několikatýdenní léčení.

Případ kriminalisté poté dále vyšetřovali. Na základě operativního šetření zjistili, že fyzické napadení školáka není jediný trestný čin, kterého se muž dopustil. V druhé polovině září totiž ještě společně s třiadvacetiletým mužem z Polenska poškodili v Jihlavě tři vozidla a majitelům způsobili škodu za více než pětatřicet tisíc korun. V nočních hodinách se muži vybili na vozidle zaparkovaném na ulici Tovární.  U automobilu Škoda Rapid poškodili zpětné zrcátko, poškrábali lak na střeše a rozbili zadní sklo. Majiteli vozidla způsobili škodu za necelých třicet tisíc korun. Další automobil se stal jejich cílem na ulici U Koželuhů, kde zaparkované vozidlo VW Golf přišlo o zpětné zrcátko, a dále na ulici Fibichova poškodili zpětné zrcátko u automobilu vozidla Ford Ka, u kterého navíc ještě ulomili stěrače a anténu.

Kriminalisté rozšířili trestní stíhání dvacetiletého muže o přečin poškození cizí věci. Tento týden zahájili trestní stíhání také jeho o tři roky staršího spolupachatele, třiadvacetiletý muž byl rovněž obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci.

Případ kriminalisté i nadále vyšetřují.

Obviněnému dvacetiletému muži hrozí za spáchanou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let, druhý o tři roky starší muž muže být potrestán odnětím svobody v délce jednoho roku.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

14. ledna 2016

vytisknout  e-mailem