Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Muž nabízí dětem cukrovinky, odvoz domů, peníze, hračku.

Strakonice – Vodňansko – Buďte všímaví. (hlasová schránka 974 237 116) 

Vodňanští policisté prověřují informace o muži ve věku kolem 30 až 35 let, který měl od minulého týdne do dnešního dne oslovit žáky před základními školami na Vodňansku. Na rozdíl od vymyšleného případu, kdy si žákyně druhé třídy základní školy vymyslela historku o únosu, o němž jsme informovali 22. září 2011 a který kriminalisté stále ještě neuzavřeli, se tyto případy shodují a rozrůstají. Vodňanští policisté prověřují již tři oznámení. Dva ve Vodňanech, kdy měl muž oslovit žačku druhé třídy a žáka sedmé třídy. O třetím podobném případu se hovoří, že se stal v Bavorově. Děti se o svoji zkušenost s neznámým mužem před školou svěřily rodičům a ve škole. Muž dětem nabízí sušenku, odvoz domů, v jednom případě i peníze. U školy se pohybuje pěšky v ranních i odpoledních hodinách.
Podle posledních zpráv se podezřelý muž pohyboval v Bavorově minulý týden v úterý. Zde měl oslovit chlapce, žáka 3. třídy, chytit ho za zápěstí a vtisknout mu do dlaně hračku s Kinder vajíčka. Clapec se muži vytrhl, s cizím mužem se nebavil a utíkal rychle domů.
Policisté kontaktují vedení škol, informují rodiče a děti o bezpečném chování, zároveň prověřují získané informace k popisu pachatele. Podle výpovědí dětí se popis shoduje v následujícím: muž je štíhlé 180 cm vysoké postavy, ve věku 30 až 35 let, s černými vlasy. Na sobě mívá mikinu s kapucí.
Policisté se obrací na veřejnost, na rodiče, děti, pedagogické pracovníky, aby byli ostražití, opatrní a všímaví a v případě podobné zkušenosti volali bez prodlení na linku 158. Pro vyšetřování jsou důležité informace k popisu podezřelého, jakými jsou například výška, věk, barva očí, barva a střih vlasů, popis oblečení, různá znaménka např. v obličeji jako je piha, jizva, ale i náušnice v uchu apod. Je předpoklad, že se muž pohybuje i vozem. Také typ vozidla či registrační značka vozu je pro vyšetřování velmi důležitá. Co však stojí na prvním místě je co nejrychlejší informace Policii ČR.
Proto v případě setkání s mužem, který by vám, dětem, nabídl odvoz domů, sušenku či peníze, volejte hned na linku 158.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
17. října 2011
 

vytisknout  e-mailem