Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž napadl policistu a poškodil služební vozidlo

JIHLAVSKO: Po spáchaných dopravních přestupcích se snažil policistům ujet 

Ve středu 7. března řešili policisté případ řidiče, který se po spáchaném dopravním přestupku snažil policistům ujet. Dále po zajištění poškozoval služební vozidlo. Poté co byl muž propuštěn ze zajištění, odmítal opustit budovu policie a když ho policejní hlídka chtěla z místa odvést, napadl jednoho z policistů. Navíc se muž následně po propuštění ze zadržení ještě ve stejný den opět při jízdě vozidlem dopustil dalšího dopravního přestupku a znovu se poté snažil policistům ujet.
 
Před třetí hodinou v noci jela policejní hlídka ve služebním vozidle v Jihlavě po ulici Žižkova. V místech, kde je na vozovce souvislá plná čára a platí zde tudíž zákaz předjíždění, předjelo policejní automobil vozidlo Citroen. Jeho řidič se tak dopustil dopravního přestupku. „Policisté za automobilem okamžitě vyjeli a chtěli ho zastavit za použití výstražného světelného i zvukového znamení,“ řekl prap. Bc. Jiří Vojtíšek, inspektor oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, řidič však na výzvu k zastavení nereagoval a v jízdě pokračoval ve směru k centru. Při jízdě vybočoval ze směru své jízdy a bránil tím policejnímu vozidlu, aby ho předjelo a zastavilo. Řidič se v průběhu své bezohledné jízdy dopustil dalších dopravních přestupků. Na ulici Brněnská se policejní hlídce podařilo pronásledované vozidlo zastavit. Sedmadvacetiletý řidič nejprve i přes výzvu policistů odmítal z vozidla vystoupit. Když vystoupil, choval se agresivně a vulgárně. Policisté ho zajistili a muže chtěli odvézt k podání vysvětlení na obvodní oddělení.  Muž však kladl aktivní odpor, policisté mu nasadili pouta a muže umístili do policejního vozidla. Ve služebním vozidle kopáním poškodil interiér. Škoda, kterou muž poškozením vozidla způsobil, byla předběžně vyčíslena na 1 500 korun.
Zajištěný muž byl služebním vozidlem převezen na obvodní oddělení. Vzhledem k tomu, že si začal stěžovat na zdravotní obtíže, přivolali mu policisté zdravotnickou záchrannou službu. Lékař muže ošetřil a mimo jiné u něho shledal podezření na intoxikaci návykovou látkou. Policisté zajištěného muže dále převezli do nemocnice k dalšímu lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Lékař u muže nezjistil zranění, které by si vyžádalo další lékařskou péči, a zajištěný byl opět převezen na obvodní oddělení k provedení dalších nezbytných úkonů.
Před sedmou hodinou ráno policisté muže ze zajištění propustili. Ten však odmítal opustit vestibul budovy policie. Křičel, choval se agresivně a vulgárně. Policisté proto muže vyzvali, aby protiprávního jednání zanechal a prostor opustil. Na výzvu však muž nereagoval. Policisté ho tedy chtěli z budovy odvést ven. „Muž však náhle jednoho z policistů fyzicky napadl úderem pěstí do obličeje. Policejní hlídka muže zadržela a následně umístila do policejní cely,“ uvedl prap. Vojtíšek s tím, že napadený policista poté vyhledal lékařské ošetření.
Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě. Muž je dále podezřelý ze spáchání dopravních přestupků, přestupku proti majetku a opakovaného přestupku proti veřejnému pořádku. Po provedení nezbytných úkonů byl muž ve středu odpoledne ze zadržení propuštěn.
 
Ve stejný den, ve středu 7. března, jel po půl deváté večer řidič s vozidlem Citroen v Jihlavě po Masarykově náměstí. Vjel do zákazu vjezdu všech motorových vozidel. Spáchaného dopravního přestupku si všimla policejní hlídka, která chtěla automobil zastavit za použití výstražného světelného i zvukového znamení. Na výzvu řidič nereagoval, naopak jízdu výrazně zrychlil a ujížděl ve směru k ulici Křížová. Na ulici Tolstého se policistům podařilo vozidlo zastavit. Zjistili, že se opět jedná o sedmadvacetiletého muže. Na výzvu odmítal opustit vozidlo, policisté ho zajistili a převezli k podání vysvětlení na obvodní oddělení. Muž je tak podezřelý ze spáchání dalších dopravních přestupků a přestupku proti veřejnému pořádku. Po desáté hodině večer byl ze zajištění propuštěn.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. března 2012
 

vytisknout  e-mailem