Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž několik let týral svoji družku a děti

PELHŘIMOVSKO: Kriminalisté muže obvinili ze dvou zločinů 

Pelhřimovští kriminalisté zahájili trestní stíhání devětapadesátiletého muže z Pelhřimovska, který měl ve společné domácnosti několik let týrat svoji družku a děti.
 
Policisté se případem začali zabývat v červnu letošního roku, kdy přijali oznámení ze zdravotnického zařízení o tom, že jejich pacientce vyhrožoval její druh. Muž měl za ženou přijít do nemocnice a pod pohrůžkou násilí po ní požadoval, aby mu dala svůj důchod. Policisté při následném šetření zjistili, že v rodině již několik let docházelo k fyzickému a psychickému týrání.
Muž, kterému je v současné době 59 let, bydlel v rodinném domě v obci na Pelhřimovsku s družkou a dvěma dětmi. Kriminalisté během prověřování zjistili, že zhruba od roku 2001 svoji družku několikrát v týdnu fyzicky napadal a vulgárně jí nadával. Tohoto jednání se dopouštěl většinou pod vlivem alkoholu. Žena v několika případech utrpěla zranění, se kterým musela vyhledat lékařské ošetření. Vždy ale řekla, že si zranění způsobila sama, při pádu a podobně. Muž se ale choval agresivně i ke svým dětem. Dceři také vulgárně nadával a několikrát ji napadl i fyzicky, syn většinou před otcem z domu odešel. Vše se vyhrotilo na počátku letošního roku, kdy žena vlivem vážné nemoci nebyla schopna samostatného pohybu a její druh jí nezajistil potřebnou péči, nechal ji žít v naprosto nevyhovujících podmínkách a za peníze z jejího důchodu si kupoval alkohol. V té době se již dospělé děti z domu odstěhovaly a dcera, která po nějaké době přijela na návštěvu, matce zajistila lékařské ošetření. Žena byla převezena do nemocnice. I tam po ní muž požadoval peníze a vyhrožoval jí násilím.
Během prověřování případu kriminalisté dále zjistili, že muž je jako myslivec držitelem zbrojního průkazu a majitelem několika střelných zbraní. Na základě výzvy tyto zbraně kriminalistům vydal.
Policejní komisař v minulém týdnu zahájil trestní stíhání muže pro zločin týrání svěřené osoby a zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí. Obviněný je stíhán na svobodě a v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
29. září 2015

vytisknout  e-mailem