Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž okradl ženu, která mu pomohla

JIHLAVSKO: Podezřelého muže kriminalisté dopadli 

Muž z Mostecka si zřejmě myslel, že když se dopustí krádeže daleko od svého bydliště, bude těžké ho vypátrat. Autem přijel na Jihlavsko, kde podvedl náhodnou ženu v prodejně, zneužil její vstřícné reakce a z obchodu si nepozorovaně odnesl téměř třicet tisíc korun. Jihlavští kriminalisté ale na objasnění krádeže a vypátrání čtyřiapadesátiletého muže nepotřebovali ani dva týdny. Muž je podezřelý ze dvou trestných činů, kromě krádeže má totiž uložený zákaz řízení. Z policejní cely putoval následně přímo do věznice.

Na poslední květnový den jen tak nezapomene zaměstnankyně prodejny v obci na Třešťsku, kdy do obchodu přišel po poledni muž, který požádal ženu o vodu do přinesené lahve. Zdůvodnil to závadou na vozidle, že se jedná o smyšlenou historkou, v tu dobu netušila. Žena se rozhodla, že mu pomůže a odešla pro vodu. Muž rychle využil její nepřítomnosti, otevřel pokladnu a vzal si v ní uložené bankovky. Peníze si schoval, počkal na návrat prodavačky, vzal si od ní lahev, odešel k zaparkovanému vozidlu a spěšně odjel.
Následně žena zjistila, že v pokladně chybí peníze. Policisté přijali trestní oznámení a případ začali prověřovat. Prováděli šetření, shromažďovali a vyhodnocovali veškeré informace. Jihlavským kriminalistům se precizním prověřováním postupně podařilo dostat na stopu podezřelého muže, která je přivedla až na Mostecko. Jednalo se o recidivistu, který mění častěji místo svého aktuálního pobytu. Tento týden byli úspěšní policisté na Havlíčkobrodsku, podezřelého muže nalezli ve večerních hodinách v Ledči na Sázavou. Zadrženého muže odvezli na jihlavské oddělení, kde byl umístěn do cely.

„Čtyřiapadesátiletému muži jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, podezřelý muž byl v minulosti již mnohokrát soudně trestán za různorodou trestnou činnost, zejména majetkovou. Opakovaně si odpykal i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Dále má na základě rozhodnutí magistrátu od letošního jara vyslovený zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, a to až do konce příštího roku.

Peníze, které muž při krádeži získal, použil pro svoji potřebu.

Vzhledem k tomu, že měl nastoupit výkon trestu odnětí svobody uložený soudem za jinou trestnou činnost, odvezli policisté podezřelého muže po provedení nezbytných úkonů do věznice.

Případ kriminalisté řeší ve zkráceném přípravném řízení. Muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová
14. června 2024

vytisknout  e-mailem