Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž oznamoval uložení bomb

HRADECKO - Je obviněn z šíření poplašné zprávy. 

Kriminalisté Územního odboru policie Hradec Králové zahájili v průběhu středečního dne trestní stíhání 41letého muže z Hradce Králové, kterého obvinili ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy.

Muže viní z toho, že v úterý 10. 5. 2016 celkem šestkrát telefonoval na různé instituce v ČR, kde oznámil, že je na konkrétním místě v konkrétním městě (v budovách úřadů, škol, různých firem i na vlakových nádražích) uložená bomba. Během anonymního telefonátu také uvedl přesný čas, kdy bomba vybuchne. Vzhledem k tomu, že muž takto označil více než desítku objektů v šesti městech po celé České republice, musely být po těchto telefonátech evakuovány stovky osob, které musely okamžitě opustit „ohrožené“ budovy a evakuovány byly i osoby z bezprostředního okolí. Další osoby byly omezeny při cestování a musely vyčkat na svůj vlakový, či autobusový spoj, a to až do ukončení bezpečnostních prohlídek. Ty vedly na všech místech k eliminování jakéhokoliv možného nebezpečí. Uložené bomby měly být dle telefonátů v objektech v Plzni, v Praze, v Jičíně, v Poděbradech, v Mladé Boleslavi a v Pardubicích. Do opatření byli kromě stovek policistů zapojeni i hasiči, záchranáři a strážníci městských policií. Ve všech zajišťovaných objektech byli použiti i psi speciálně vycvičení na vyhledávání výbušnin. Náklady, které byly vynaloženy na bezpečnostní opatření a škoda, která dotčeným institucím vznikla, nejsou v současné době ještě zcela vyčísleny, ale rozhodně se budou pohybovat v řádech milionů korun. V žádné z kontrolovaných budov se žádná bomba ani jiný nástražný výbušný systém nenacházely.

V úterý 10. 5. 2016 začal, tehdy ještě anonym, telefonovat kolem 9. hodiny ráno. Za velmi krátký čas, zhruba 5 hodin, hradečtí kriminalisté vypátrali a zadrželi na základě poznatků a informací, získaných díky operativně pátracím prostředkům v úzké součinnosti s kriminalisty z Policejního prezidia ČR, v Hradci Králové zdravotně handicapovaného muže, který se v průběhu výslechů k činu nakonec plně doznal. Jako motiv svého jednání uvedl, že chtěl na sebe tímto způsobem upoutat pozornost společnosti. Jedná se o muže, který v minulosti neměl do této chvíle nikdy žádný problém se zákonem. Bezprostředně po svém obvinění byl zkoumán psychiatrem, další nařízená zkoumání z dalších zdravotnických odvětví bude ještě muset absolvovat.

Muži v současné době za trestný čin šíření poplašné zprávy hrozí v případě odsouzení až 5leté vězení. Pokud by se škoda vyšplhala nad 5 milionů korun, hrozil by mu trest až 8letý. Soudce Okresního soudu v Hradci Králové rozhodl o tom, že muž bude stíhán vazebně.

O případu jsme informovali již 10. 5. 2016: http://www.policie.cz/clanek/stovky-policistu-v-pohotovosti.aspx

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 12.5.2016, 10:00

vytisknout  e-mailem