Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Muž podruhé naletěl

ŠUMPERSKO - Podvodník připravil muže o jeden milion korun. 

Obrovskou smůlu na podvodníky měl 65letý muž z Šumperska. Před pěti lety jej podvodník připravil o necelých 100 tisíc korun a letos o rovný milion. Z toho 900 tisíc tvoří půjčky. Vždy za tím stála legenda týkající se kybernetické měny. 

Muž se na policisty obrátil v pátek 31. května, když zjistil, že byl podveden. Poškozený muž uvedl, že zhruba před týdnem obdržel e-mail se zprávou, že na bitcoinovém účtu má uloženy peníze v kybernetické měně a je potřeba je vybrat. Muž rozklikl přiložený výpis, na kterém viděl zůstatek 33 tisíc EUR. Na internetu si vyhledal jméno společnosti, která byla uvedena ve výpise a zjistil, že skutečně existuje. Přesto na zprávu nijak nereagoval. Druhý den jej telefonicky kontaktoval neznámý muž, který mu zopakoval, že má na účtu kybernetickou měnu a buď ji může nechat dále vydělávat, nebo si ji může vybrat. Překvapený muž se rozhodl ji vybrat. Nato mu volající sdělil, že nejprve musí daný účet zlegalizovat, což je možné vytvořením účtu na kryptoměnové burze. Za tímto účelem jej požádal o zaslání kopie občanského průkazu a to nejen jeho samotného, ale i jeho manželky. Dále muže instruoval, aby si do telefonu nainstalovat nejrůznější aplikace a poslal mu na ně QR kódy.

Podvedený muž postupoval podle pokynů a prováděl operace, které mu volající diktoval. Součástí bylo i založení nového bankovního účtu a vyřízení půjčky na 300 tisíc korun. Muž odsouhlasil několik převodů mezi účty. Podvodník pak připravil i manželku poškozeného nejen o úspory, ale vyřídil na ni i půjčku 600 tisíc korun. Všechny peníze, přes jeden milion korun, se protočily na nově zřízeném bankovním účtu poškozeného. Ten začal mít postupem času určité pochybnosti a kontaktoval společnost, která byla uvedena na výpise jeho údajného účtu s kyberměnou. Tady se dozvěděl, že jejich zaměstnanci takto nikdy nepostupují a nejspíš se jedná o podvod. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, za které pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Pravidelně informujeme o podobných podvodech, abychom varovali další potenciální oběti. Podvodníci působí velmi přesvědčivě, mluví odborně, dokáží člověka snadno zmanipulovat, a to dokonce i vysoce vzdělaného. Nenechte se zlákat vidinou snadných peněz, ať už se jedná o jakoukoliv smyšlenou legendu spojenou s kybernetickou měnou. Můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

por. Mgr. Libor Hejtman
3. června 2024

vytisknout  e-mailem