Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž podvodně nabízel a kupoval mobilní telefony

TŘEBÍČSKO: Pachatel je obviněný z podvedení celkem patnácti osob 

Třebíčští kriminalisté objasnili případ rozsáhlého podvodu, kterého se dopustil muž z Třebíčska. Čtyřiadvacetiletý muž páchal trestnou činnost prostřednictvím internetových portálů, kde podvodně nabízel k prodeji mobilní telefony, které poté nedodal, nebo mobilní telefony vylákal od prodejců, kterým za zaslané zboží nezaplatil. Muž podvedl patnáct osob z různých míst České republiky, toto číslo se ale pravděpodobně ještě zvýší. Podvedeným způsobil škodu téměř padesát tisíc korun.
 
Případ kriminalisté oddělení obecné kriminality začali prověřovat na konci letošního dubna, na základě přijatých oznámení několika podvedených osob. Provedli šetření a zjistili, že poškozených je více. Na policejních odděleních na různých místech České republiky se také začali hlásit další podvedení. Kriminalisté provedli rozsáhlé a náročné šetření, výslechy množství osob, shromáždili nezbytné informace a písemnosti, vyžádali si a vyhodnotili příslušné dokumenty.
 
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinu podvodu. Muž ještě v minulosti nebyl soudně trestán a je stíhán na svobodě.
 
Obviněný muž se trestné činnosti dopouštěl od února letošního roku. Prostřednictvím internetu podváděl lidi prodávající nebo kupující mobilní telefony. „Na internetových portálech muž vyhledával prodejce mobilních telefonů, které poté kontaktoval s tím, že od nich zboží koupí,“ popsal por. Radek Bouzek, DiS., komisař oddělení obecné kriminality s tím, že prodejcům muž zaslal falešný výpis z účtu o zaplacení telefonu, který sám vytvořil, a prodávající mu zboží zaslali. Získané mobilní telefony muž obratem značně pod cenou zastavil v zastavárně nebo je prodal a peníze použil pro svoji potřebu. V dalších případech nabízel na internetových portálech mobilní telefony k prodeji. Muž vystupoval pod různými jmény a uváděl zájemcům o koupi různá čísla účtů. Neexistující mobilní telefony nabízel za výrazně nízké ceny. Sliboval, že zboží po zaplacení požadované částky zašle, to se ale následně nestalo. Podvedení se nedočkali ani mobilního telefonu, ani jim nebyly vráceny zaslané peníze.
Muž je obviněný z podvedení celkem patnácti osob, toto číslo ale ještě nemusí být konečné, případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
7. října 2014

vytisknout  e-mailem