Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž přechovával velké množství zbraní a střeliva

HAVLÍČKOBRODSKO: Je obviněn ze spáchání přečinu nedovolené ozbrojování 

střelivostřelivo
Havlíčkobrodským kriminalistům se podařilo odhalit pachatele, který přechovával v místě svého současného bydliště velké množství zbraní, střeliva a dále dvě vojenské bedny s neznámými látkami. Kriminalisté při zákroku zadrželi muže, který byl následně obviněn ze spáchání trestného činu. Zbraně a munice, které zajistili při domovní prohlídce, budou dále podrobeny odbornému zkoumání. Případ kriminalisté nadále vyšetřují.
 
Kriminalistům se podařilo získat poznatek, že v obci na Chotěbořsku přechovává muž v objektu, ve kterém bydlí, nelegální střelné zbraně a munici. Na základě tohoto poznatku zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu a případ začali prověřovat. Operativním šetřením se kriminalistům podařilo zjistit, že muž vlastní a v objektu skutečně přechovává větší množství zbraní a střeliva. Na konci října provedli kriminalisté v dopoledních hodinách v objektu zákrok, při kterém zadrželi třiašedesátiletého muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu. V objektu v obci na Chotěbořsku provedli domovní prohlídku, při které byli přítomni také policejní specialisté z oboru pyrotechnika, profesionální hasiči z Kraje Vysočina a hasiči ze specializovaného pracoviště v Tišnově. Kriminalisté prohledali dům, přilehlé nemovitosti a objekty. „Při domovní prohlídce jsme nalezli různé druhy legálně a nelegálně držených střelných zbraní nebo jejich částí, jako jsou pistole, revolvery a pušky, velké množství různého střeliva a ampule s neznámými látkami,“ řekl npor. Bc. František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality. Nalezené zbraně a munici kriminalisté zajistili a uložili na specializovaném pracovišti odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Po provedení nezbytných úkonů budou zbraně a část munice předána k provedení expertízy na odbor kriminalistické techniky a expertiz, odvětví balistika v Brně. Součástí odborného zkoumání bude také prověření, zda se zajištěnými zbraněmi nebyl v minulosti spáchán trestný čin. Dále kriminalisté při domovní prohlídce zajistili dvě dřevěné vojenské bedny s obsahem ampulí s různými neznámými tekutinami. Obě bedny s ampulemi zajistili hasiči z chemické laboratoře Tišnov a látky odvezli k provedení odborného zkoumání.
 
Zadrženého muže policisté eskortovali do budovy Územního odboru policie v Havlíčkově Brodě a umístili ho do policejní cely. Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené ozbrojování,“ řekl nprap. Jiří Somerauer, vyšetřovatel oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, po provedení procesních úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn.
Kriminalisté zjistili, že část zajištěných zbraní obviněný muž přechovával nelegálně bez řádného povolení. Jednalo se o celkem osmnáct různých druhů zbraní nebo jejich hlavních částí a dílů, jako pušky, kulovnice, brokovnice, útočnou pušku a pistole, a dále téměř šest tisíc různých druhů nábojů.
 
Z provedeného zkoumání zajištěných neznámých látek bylo zjištěno, že jedna z beden obsahovala bojové prostředky v množství, které neohrožuje život lidí. Jedná se v podstatě o učební pomůcku využívanou pro vojenské účely.
 
Případ havlíčkobrodští kriminalisté nadále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. listopadu 2012
Odkazy do noveho okna

střelivo

střelivo 

Detailní náhled

střelivo

střelivo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem